Канадська діаспора організувала проєкт з реабілітації українських військових з нейротравмами

Канадська діаспора організувала проєкт з реабілітації українських військових з нейротравмами

Фото, відео
Укрінформ
У Клеванському госпіталі ветеранів війни в Рівненській області реалізують пілотний проєкт з реабілітації пацієнтів з тяжкими нейротравмами за участі канадських фахівців.

Проєкт орагнізований Лігою українок Канади, повідомляє UA: Рівне.

«Канадські фахівці з реабілітації ділилися своїм досвідом із колегами обласного госпіталю ветеранів війни у Клевані. Зокрема, вони продемонстрували комплексний підхід у роботі з пацієнтами, які мають тяжкі нейротравми. Це пілотний проєкт в межах України, який організувала Ліга українок Канади», - зазначається у повідомленні.

Ерготерапевтка Наталія Калимон
Ерготерапевтка Наталія Калимон

«Фактично два роки тому ми почали цю професію в Україні. Я є членом товариства українських ерготерапевтів. Ми стараємося розширювати знання, щоб усі краще зрозуміли, наскільки важлива ця професія в реабілітації», - розповіла ерготерапевтка з Канади Наталія Калимон.

Два роки тому кабінет з ерготерапії з’явився у Клеванському госпіталі, де допомагають пацієнтам, зокрема, з серйозними черепно-мозковими травмами, мінно-вибуховими травмами голови тощо. Нерідко вже після тижня таких занять фахівці помічають прогрес: ерготерапевти навчають пацієнтів обходитися без сторонньої допомоги, зокрема, писати чи одягатися.

Візит канадійських фахівців з реабілітації у Клеванський госпіталь організували членкині громадської організації Ліга українок Канади.

«Це є в рамках нашого проєкту «Ангели-охоронителі України». Завдяки жертводавцям в Канаді ми змогли здійснити цей проєкт. То є міждисциплінарна команда, яка працює разом для допомоги нашим бійцям», - зазначила президент Ліги українок Канади Оксана Кузишин.

Президентка Ліги українок Канади Оксана Кузишин
Президентка Ліги українок Канади Оксана Кузишин

Окрім фахівців з фізіо- та ерготерапії, у складі групи канадійських фахівців є також психолог і логопед.

«Вони знаходяться в нас 4 дні. Три перші дні були у вигляді конференції, де нас навчали, чим займаються у кожній із цих професій і як вони співпрацюють між собою. Це така собі мультиреабілітаційна команда. Cучасний підхід, в нашому випадку в нейрореабілітації, – коментує лікар фізичної та реабілітаційої медицини госпіталю Дмитро Разкевич.

Лікар-реабілітолог з Торонто Петро Деркач каже, що проєкт цікавий канадським медикам.

«З пацієнтами маєте cкомбіновані проблеми і фізично, і морально, і конгітивно, і психологічно. І нам також цікаво з такими пацієнтами займатися. І показати тим, хто тут працює наші підходи до тих проблем, – каже лікар-реабілітолог з Торонто Петро Деркач.

Читайте також: Делегація МАН у Чикаго представила державну освітню програму, націлену на молодь діаспори
Лікар-реабілітолог з Торонто Петро Деркач
Лікар-реабілітолог з Торонто Петро Деркач

Як зазначає членкіня Ліги українок Канади Леся Спольська, уперше в межах України канадійські фахівці діляться своїм досвідом у роботі з пацієнтами, які мають нейротравми. «Це наша перша такого роду місія, пілотний проєкт. Ми будемо надалі працювати і старатися продовжувати такого роду навчально-тренувальні чи інші місії у співпраці з українськими шпиталями і з Міністерством охорони здоров’я», - сказала Леся Спольська.

Фото, відео: UA: Рівне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-