Фестиваль

Фестиваль "УКРО 2019" зібрав у Венеції українські громади Італії

Фото
Укрінформ
П’ятий ювілейний фестиваль української культури в Італії "УКРО 2019" ("UKRO 2019"), що відбувся днями у Венеції, зібрав українців з різних куточків Італії.

Захід, що п'ятий рік впевнено крокує країною, є важливим проєктом і найбільшою культурною подією української діаспори в Італії, зазначила одна за членкинь цьогорічного професійного журі Оксана Парфус-Човнюк у Facebook.

«Цей фестиваль є найбільшою культурною подією, яку проводить українська дiаспора Iталii. Мала за велику честь бути в журi», - написала вона.

Свято української культури вийшло дуже колоритним і атмосферним, зазначила у Facebook інша членкиня журі Світлана Нікітенко. «V ювілейний фестиваль української культури в Італії "UKRO 2019" - подія, яка сколихнула всю українську громаду, не залишила байдужим жодного гостя чи учасника», - написала пані Світлана.

Вона відзначила високий рівень організації свята, що дозволило присутнім по-справжньому відчути дух українського народу, який був «скрізь: на ярмарку, який розкинувся на широкому зеленому полі, у цікавих етнічних композиціях, у картинах українських художників, у поробках, вишивках».

За словами Світлани Нікітенко, художньо-мистецька частина свята була представлена глибоко продуманою програмою, різножанровою, яскравою, яка дала змогу глядачеві ознайомитися з українським національним одягом, піснею, танцем, усною народною творчістю, творчістю класиків української літератури, з окремими звичаями та обрядами.

Глядачі мали можливість насолодитися виступами українських фольклорних колективів та виконавців з міст Падуя, Болонья, Тревізо, Бергамо, Феррара, Бассано дель Ґраппа, Рим, Венеція.

Кожна команда гідно подала свій виступ, тож визначити переможця Фестивалю-конкурсу було непростим завданням для журі, зізнається Світлана Нікітенко. У результаті 3-є місце розділили між собою "Єдина родина" м.Феррара і "Українські вечорниці" м.Бассано дель Ґраппа. Друге місце посіла Асоціація "Злагода" м.Бергамо, а головним переможцем стала Асоціація "Італія-Україна" м. Болонья, яка організовуватиме фестиваль UKRO у 2020 році.

На окрему увагу заслуговує гастрономічна складова свята. «А що вже постаралися наші куховарки, то й словами не передати: варене, печене, смажене... А який борщ, а холодець, а узвар наш український!», - розповідає членкиня журі.

Духовною підвалиною фестивалю стало проведення Служби Божої о.Ярославом (Yaroslav Yosuf Chaykivskyy).

Важливим моментом свята був флешмоб на підтримку українського нацгвардійця Віталія Марківа, несправедливо засудженого італійським правосуддям.

У рамках фестивалю також відбулися український обід на 700 осіб, показ етноодягу, призова лотерея, майстер-класи тощо. 

Світлана Нікітенко від імені членів журі привітала переможців та усіх учасників конкурсної та позаконкурсної програм, подякувала їм та організаторам фестивалю за натхненну працю, творчість, поширення української культури в Італії.

«Організаторам фестивалю, усім, хто зробив це свято не лише можливим, а й таким колоритним та атмосферним, низький уклін! Ви зуміли об'єднати нас духом, словом, культурою. У єднанні наша сила! До зустрічі на "UKRO 2020" у Болоньї!», - написала Світлана Нікітенко.

За традицією, організатори минулорічного фестивалю передали господарям цьогорічного свята "Книгу добра", яка стала втіленням свідчень, подій та проєктів вже декількох українських громад - колишніх господарів фестивалю "UKRO".

Як повідомлялося, П'ятий Ювілейний фестиваль української культури "УКРО 2019" пройшов 6 жовтня на півночі Італії у Куарто-д’Альтіно (Венеція). Організаторами свята стали “Громада УГКЦ у Венеції” та “Українська школа Св. Марка у Венеції”, що отримали перехідне право на проведення фестивалю шляхом перемоги на фестивалі "УКРО 2018" у м. Падуя.

 Фестиваль української культури відбувається раз на рiк у різних містах Iталiї. Його мета - сприяти популяризації української культури різних жанрів на території Італії серед української діаспори, італійського населення та іноземних громад та створювати імідж України як країни з різноманітною та багатою, сучасною та старовинною культурою.

Участь у фестивалі дає можливість асоціаціям, українським спільнотам та громадянам, що постійно проживають на території Італії, продемонструвати самодіяльні колективи, запропонувати талановитих митців, майстрів з народних ремесел, співаків та танцюристів українського походження, донести українську культуру до іноземного суспільства та сприяти культурному обміну.

Фото: Оксана Парфус-Човнюк, Svitlana Nikitenko, Associazione "Ucraina Insieme"- "Pereveslo" gruppo folkloristico, Олена Яневич, Vasyl Zadvornyak, Ukrainsky Vechornytsi-Українські Вечорниці, Lyubov Podvirna, Валентина Ярбабаева, Яна Жовновская, Lesya Tsybak - у Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-