Американська астронавтка українського походження зустрілася з пластунами

Американська астронавтка українського походження зустрілася з пластунами

Фото
Укрінформ
Відома американська астронавтка українського походження Гайдемарі Стефанішин-Пайпер в рамках свого візиту в Україну зустрілася з членами Пласту - національної скаутської організації України.

Про це йдеться на сторінці Пласт - український скаутинг у Facebook.

«Здається, пластуни вже побували усюди, де тільки могли. Так, і в космосі також! Сьогодні ми першими зустріли подругу Гайдемарі Стефанишин-Пайпер, як тільки вона прибула на українські землі. Поспілкувалися, поспівали пластові пісні й навіть побачили фото з космосу», - повідомляється у дописі.

Як зазначається, Гайдемарі Стефанишин-Пайпер до того, як здійснити політ у космос з NASA (Національне управління з аеронавтики і дослідження космічного простору – ред.), пластувала в США.

Закінчивши Массачусетський технологічний інститут, вона стала восьмою жінкою астронавткою NASA, що здійснила вихід у відкритий космос і відповідала за встановлення нових сонячних батарей.

Гайдемарі була другою людиною і першою жінкою, яка розгорнула український прапор на орбіті Землі.

Астронавтка відвідує Україну з нагоди святкування Всесвітнього тижня космосу. Візит  організовує Посольство США в Україні, йдеться на сайті диппредставництва.

Зазначається, що уперше Гайдемарі Стефанишин-Пайпер побувала в Україні у 2007 році та  мріяла повернутися сюди знову. Цього разу, окрім Києва та Львова, астронавтка відвідає Харків та Житомир. Під час цього візиту 9-14 жовтня заплановано зустрічі зі школярами, пластунами, студентами, молоддю, а також прес-конференції за участю ЗМІ, в ході яких Гайдемарі Стефанишин-Пайпер розкаже про особливості роботи міжнародного екіпажу на МКС і поділиться своїм досвідом перебування на космічній станції.

Як повідомляється, проєкт має освітньо-культурну мету, всі виступи і заходи безкоштовні для відвідувачів. Ознайомитися з детальним розкладом заходів можна на сайті Посольства США в Україні.

«Українка, американка та німкеня. Саме таку національність визначає для себе Гайдемарі Стефанишин-Пайпер», - зазначається на сайті американського диппредставництва. Батько астронавтки має українське походження. Михайло Стефанишин народився в селі Якимів Кам’янко-Бузького району на Львівщині. У молоді роки він емігрував до США, одружився на німкені, але виховував дітей в українських традиціях. Гайдемарі Стефанишин-Пайпер народилась і все життя прожила у Сполучених Штатах, але там відвідувала українську церкву, вчилася українських традицій і мови.

Гайдемарі Стефанишин-Пайпер є випускницею одного з найвідоміших технічних університетів у світі – Массачусетського технологічного інституту (MTI), була прийнята до корпусу американських астронавтів як кандидат на політ у складі місії 1 травня 1996 року.

Читайте також: В Тунісі відзначили українку за роботу щодо розвитку української школи

Перший політ пані Стефанишин-Пайпер відбувся 9 вересня 2006 року. STS-115 (корабель багаторазового використання “Атлантіс”) була першою космічною місією до Міжнародної космічної станції (МКС) після загибелі корабля “Колумбія”. В рамах місії планували доставити і встановити на МКС нові сонячні батареї. За встановлення відповідала саме Гайдемарі Стефанишин-Пайпер.

Другий політ, який тривав 14 діб, відбувся 15 листопада 2008. В рамках місії STS-126 запустили американський шатл Endeavour в рамках місії STS-126. Українка увійшла в склад екіпажу з семи астронавтів. В програму польоту входило проведення на зовнішній поверхні станції робіт з обслуговування і дооснащення.

Фото: Пласт - український скаутинг

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-