У Ризі відкрилася виставка картин Айвазовського, більшість яких - із Одеського музею

У Ризі відкрилася виставка картин Айвазовського, більшість яких - із Одеського музею

Фото
Укрінформ
У столиці Латвії у Художньому музеї “Ризька біржа” відкрилася виставка картин мариніста Івана Айвазовського, основу якої склали його твори з Одеського художнього музею.

У відкритті взяли участь Посол України в Латвії Олександр Міщенко та представники української громади, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Експозиція виставки «Метафізика світла. Творчість Івана Айвазовського (1817-1900)», яка триватиме до 5 січня 2020 року, складається з 23 робіт класика. З них 10 картин представлені Одеським художнім музеєм, по 6 картин - музеями Естонії та Латвії, 1 картина – з приватної колекції.

Під час відкриття виставки директор Художнього музею “Ризька біржа” Дайга Упенієце окремо відзначила внесок української сторони в організацію експозиції. На захід також приїхала представник Одеського художнього музею Марія Целоєва.

У морських пейзажах Айвазовського часто присутні вітрильники. Тому експозицію виставки вдало доповнили макетами різноманітних вітрильних човнів (XIX ст.), взятих з Музею історії міста Риги та мореплавства.

У Ризі відкрилася виставка картин Айвазовського / Фото: Укрінформ, Олег Кудрін

У рамках виставки 8 листопада пройде Український літературно-мистецький вечір, на якому розкажуть про вплив України на життя і творчість Івана Айвазовського. Вони були тісно пов’язані з Україною, українською природою, традиціями, музикою: художник вмів грати на скрипці, іноді виконував українські та кримськотатарські мелодії. Живучи в Криму, у Феодосії, художник часто бував в Одесі та протягом року мешкав у Харкові. Він дружив з Миколою Гоголем, був знайомий з Тарасом Шевченком. Все це знайшло відображення у творчості митця.

Читайте також: В українській школі «Дивосвіт» в Абу-Дабі відзначили День учителя

Як повідомлялося, Іван Айвазовський (1817-1900 рр.) - видатний український художник-мариніст та баталіст вірменського походження. Він є автором понад 6 тисяч різних творів (картин, акварелей, малюнків тощо).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-