Українці Австралії закликають Зеленського відстоювати «червоні лінії» щодо виборів на Донбасі та НАТО і ЄС

Українці Австралії закликають Зеленського відстоювати «червоні лінії» щодо виборів на Донбасі та НАТО і ЄС

Укрінформ
Українці Австралії закликають президента України Володимира Зеленського чітко відстоювати «червоні лінії» у питаннях виборів на Донбасі, курсу України в НАТО і ЄС, антиросійських санкцій тощо.

Про це йдеться у заяві Союзу українських організацій Австралії (СУОА).

«Наразі лунає чимало суперечливих повідомлень від Президента та його Офісу. Це є причиною напруги у суспільстві, міжнародні партнери та зацікавлені сторони також закликають до відповідей. Союз українських організацій Австралії (найвищий орган для українців в Австралії) приєднується до Світового конґресу українців (СКУ) у заклику до ясності та прозорості від уряду України стосовно будь-якої угоди про проведення виборів у частинах України, які зараз окуповані Росією», - йдеться у заяві.

СУОА учергове заявляє, що «Україна ніколи не повинна погоджуватися з російськими вимогами щодо українських виборів чи з конституційно закріпленим стратегічним курсом інтеграції в НАТО та ЄС».

У СУОА вважають, що Україна має дотримуватися чіткої та однозначної позиції щодо ряду пунктів. Перший полягає у тому, що «жодні вибори не можуть відбуватися на окупованих Росією частинах Донецької та Луганської областей доти, допоки всі російські війська, найманці, зброя та матеріали не будуть виведені з української території, Україна не поверне повний контроль над україно-російським кордоном, а переміщені жителі Донбасу не зможуть мирно повернутися до своїх домівок; будь-які вибори, що проводяться в Україні, повинні відповідати Конституції та законам України».

Чіткою й однозначною позіція України також має бути у тому, що «стратегічний курс України на європейську інтеграцію та НАТО, визначений Конституцією України, є незмінним і таким, що не підлягає обговоренню», а також у тому, що «міжнародні санкції проти Росії повинні бути посилені та розширені, допоки Росія не деокупує суверенну українську територію, включаючи Крим та частини Донецької та Луганської областей».

У четвертому пункті йдеться про те, що «після повного виведення прихованих і видимих російських сил та техніки з України міжнародна спільнота, яка мирилася з російською окупацією України, повинна надати відновлювальну допомогу підтримку людям та громадам, які, живучи під російською окупацією, були травмовані п'ятьма роками впливу пропаганди радянського типу та мови ненависті».

«Червоні лінії в багатьох питаннях, включно з цими, були проведені. СУОА закликає Президента Зеленського та його адміністрацію твердо дотримуватися їх. Тим самим він матиме підтримку в України та в діаспорі ", - сказав співголова СУОА Стефан Романів.

Читайте також: СКУ закликає Зеленського до чіткої позиції щодо виборів на Донбасі, курсу в ЄС та НАТО і санкцій проти РФ

«Ми разом протистояли російському знущанню та тиску», - нагадав Романів, додавши, що «міжнародне співтовариство визнало, що Україна є буфером, узявши на себе усю тяжкість війни".

"Поступитися Росії означатиме зрадити цінності й принципи 14 тисяч воїнів і цивільних громадян, які загинули у війні, та 1,4 мільйони переміщених осіб», -  - сказав Романів.

На своїй сторінці у Facebook співголова СУОА зазначив: «Міжнародні дипломатичні переговори ведуться для пошуку рішень. Однак вони не можуть бути на умовах аґресора. Росія є аґресором, тому переговори повинні йти не про те, щоб потурати Росії, а про те, щоб зробити правильну річ для України. Це, звичайно, не повинно бути спробою знайти швидке вирішення складного питання».

«Союз Українських Організацій Австралії (СУОА) закликає президента Зеленського бути чітким та прозорим щодо Тристоронньої контактної групи в Мінську та української згоди дотримуватися так званої «формули Штайнмаєра”, - йдеться у дописі.

Фото: Павло Багмут

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-