В СКУ відзвітували про вересневі зустрічі з новою владою України та Предстоятелем ПЦУ

В СКУ відзвітували про вересневі зустрічі з новою владою України та Предстоятелем ПЦУ

Фото
Укрінформ
Провід Світового конґресу українців (СКУ) 11-15 вересня здійснив робочий візит до Києва.

Метою візиту було обговорити ключові питання з предстоятелем Православної церкви України (ПЦУ) та представниками нової влади України, а також представити підсумки Річних загальних зборів СКУ, що відбулися в Берліні на початку вересня, та поінформувати про зустрічі з німецькими депутатами та урядовцями, повідомляється на сайті СКУ.

СКУ на зустрічах в Україні представили президент Павло Ґрод, віцепрезиденти Стефан Романів, Андрій Футей, Зенон Потічний і Олена Кошарна та директор Представництва СКУ в Україні Сергій Касянчук. 

Основну увагу під час зустрічі з митрополитом Київським і всієї України, предстоятелем ПЦУ Епіфанієм було надано шляхам розбудови та підтримки цієї церкви. Акцентувалось, зокрема, на перспективах розвитку і міжнародного визнання ПЦУ помісними церквами в світі та на збереженні релігійної і культурної самобутності українського православ'я.

“Церква й надалі є важливим складником українського суспільства та однією з основ збереження нашої національної ідентичності в світі.  Під час зустрічей з новою владою ми наголошували на важливості обороняти ПЦУ від судових позовів, які почали вороги України, а також на потребі підтримувати розбудову  єдиної ПЦУ”, – заявив Павло Ґрод.

Важливою частиною візиту стали зустрічі Проводу СКУ з Головою Верховної Ради України та очільниками і представниками парламентський фракцій. 

У рамках зустрічі з Головою Верховної Ради України Дмитром Разумковим Провід СКУ наголосив на важливості продовження європейської і євроатлантичної інтеграції України та розпочатих реформ, а також на необхідності утвердження української мови як єдиної державної мови. Разом з цим йшлося про взаємодію нового складу Верховної Ради з українською діаспорою, про вдосконалення законодавства щодо множинного громадянства, закордонних українців і зовнішньої трудової міграції та про покращення і реалізацію виборчих прав українців за кордоном.  

“Зустріч із Головою Верховної Ради України була надзвичайно продуктивною. Тож сподіваємося, що майбутня співпраця СКУ та Верховної Ради України допоможе прийняттю конкретних законодавчих рішень, які сприятимуть поверненню українців з-за кордону та дієвій і ефективній підтримці українців у діаспорі, а також посилить зв’язок діаспори з Україною та стимулюватиме розвиток світового українства”, – сказав Павло Ґрод.

Провід СКУ також зустрівся з представниками Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва на чолі з Богданом Яременком. За його словами, одним із основних напрямків діяльності комітету є співпраця з діаспорою, що відображено у створенні підкомітету з питань зв'язків і захисту прав та інтересів українців за кордоном.

Ця зустріч дала нагоду детально обговорити співробітництво в міжнародній сфері, зокрема питання протидії російській агресії та збереження міжнародної коаліції з підтримки України, позицію України щодо мирного врегулювання війни на Донбасі та шляхи продовження її європейської та євроатлантичної інтеграції.

Як результат, було намічено ряд спільних міжнародних заходів у політичній, інформаційній, економічній та гуманітарній сферах. Також було домовлено про співпробітництво в напрацюванні змін до законодавчої бази щодо українців у світі. 

Важливим наслідком взаємодії СКУ з Верховною Радою України стало створення міжфракційного депутатського об’єднання “Українці в світі” на чолі зі Святославом Юрашем, що буде займатися питаннями взаємодії України та українців у всьому світі.

“Ми привітали Голову підкомітету з питань зв'язків і захисту прав та інтересів українців за кордоном Святослава Юраша, який також очолює міжфракційне депутатське об’єднання “Українці в світі”.  Як наймолодший і дуже надійний депутат Верховної Ради, Святослав Юраш багато років співпрацює із СКУ в різних проєктах, включно з минулорічною кампанією “Червона картка” для режиму Путіна.  Ми сподіваємось на тісну співпрацю з ним та з усіма депутатами Верховної Ради, які підтримують проукраїнську політику”, – заявив Павло Ґрод. 

Крім цього, Провід СКУ мав окремі зустрічі з головами та членами партій і парламентських фракцій “Європейська солідарність” (голова партії Петро Порошенко), “Батьківщина” (голова партії та фракції Юлія Тимошенко), “Голос” (голова партії Святослав Вакарчук), а також з лідерами та представниками парламентської фракції “Слуга народу” (голова партії Дмитро Разумков).

У рамках цих зустрічей було обговорено ключові питання міжнародних відносин України, включно з подальшими кроками в протидії російській агресії, зміцнення безпеки України та миротворчих ініціатив, а також питання щодо політичних змін та демократичного розвитку України, європейської і євроатлантичної інтеграції та продовження ключових реформ в Україні.  

З метою розбудови зв’язків та співпраці з новопризначеним Урядом України Провід СКУ зустрівся з наступними міністрами: віцепрем'єр-міністром з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Дмитром Кулебою; міністром закордонних справ України Вадимом Пристайком; міністром розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тимофієм Миловановим; міністром фінансів України Оксаною Маркаровою; міністром культури, молоді та спорту України Володимиром Бородянським; міністром освіти та науки України Ганною Новосад.

Під час зустрічі з керівником української дипломатії Вадимом Пристайком було обговорено низку важливих для світового українства питань, що пов’язані з посиленням міжнародної коаліції з протидії російській агресії, формулою Штайнмайєра, Мінськими угодами, Нормандськими зустрічами, просуванням євроінтеграційних і євроатлантичних прагнень України, піднесенням іміджу України та зміцненням партнерства між українською діаспорою і дипломатичними установами України у відстоюванні її національних інтересів на міжнародному рівні. Також надавалась увага питанню введення множинного громадянства, що є особливо актуальним для представників української діаспори. 

Культурні та гуманітарні питання стали пріоритетом для обговорення на зустрічі з міністром культури, молоді та спорту України Володимиром Бородянським, який зокрема представив стратегію розвитку гуманітарної сфери в Україні та план реорганізації державних органів, відповідальних за реалізацію та розробку державної політики у цій сфері. У свою чергу, президент СКУ Павло Ґрод ознайомив міністра з питаннями, що пов’язані з донесенням світу правдивої інформації про події в Україні, міжнародним визнанням Голодомору 1932-1933 рр. геноцидом українського народу, а також зі збереженням історичної пам’яті, розвитком української мови і культури, молодіжною політикою, патріотичним вихованням та формуванням української самоідентифікації в діаспорі. У результаті зустрічі було домовлено про тісну співпрацю у вирішенні низки справ спільного зацікавлення.

Оскільки збереження самоідентифікації українців має спиратися на якісну та доступну для кожної дитини українську освіту, Провід СКУ провів робочу зустріч з міністром освіти і науки України Ганною Новосад. У ході зустрічі наголошувалось на ключовій ролі українського шкільництва та українознавчих дисциплін у формуванні національної самосвідомості молоді діаспори. Також було обговорено ряд конкретних ініціатив щодо майбутньої співпраці, включно зі створенням онлайн платформ для навчання, що дасть можливість кожному українцю у будь-якій точці світу мати доступ до навчальних програм. Також було відзначено важливість партнерства з українськими церквами та молодіжними організаціями Пласт і СУМ у вихованні підростаючого покоління діаспорян.

Питання захисту національної безпеки України та протидії гібридній війні Російської Федерації, включно з її негативним впливом на міжнародний імідж України, стали пріоритетом для обговорення під час зустрічі з очільником Служби безпеки України (СБУ) Іваном Бакановим. У ході зустрічі керівник СБУ запевнив Провід СКУ в подальшому виконанні стратегічної функції з захисту національного суверенітету та територіальної цілісності України. 

“Пріоритетом для Світового конґресу українців продовжує бути підтримка України в захисті суверенітету і територіальної цілісності України, в просуванні її європейської і євроатлантичної інтеграції та процесу реформ, у зміцненні демократичних структур, а також у розбудові України як заможної європейської держави. Про таку співпрацю ми домовились з новообраними та новопризначеними владними структурами України”, - підсумував президент СКУ Павло Ґрод.

Як повідомлялося, наприкінці серпня Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із керівництвом Світового конґресу українців.

Фото: Ukrainian World Congress - Свiтовий Конґрес Українців у Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-