Сумівці передали Зеленському листа з проханням якнайшвидше повернути Шумкова в Україну

Сумівці передали Зеленському листа з проханням якнайшвидше повернути Шумкова в Україну

Укрінформ
Світова управа Спілки української молоді  (СУМ) під час зустрічі української громади США з Президентом України Володимиром Зеленським передала йому лист-клопотання з проханням сприяти якомога швидшому поверненню в’язня Москви Олександра Шумкова в Україну.

Про це повідомляється на сторінці Світової управи СУМ у Facebook.

«Голова Світової управи Спілки української молоді друг Андрій Бігун під час зустрічі української громади США з Президентом України передав Володимиру Зеленському лист-клопотання з проханням включити в’язня Москви Олександра Шумкова до переліку осіб, щодо яких ведуться перемовини про якнайшвидше повернення в Україну», - йдеться у дописі.

Нагадується, що Шумков є вихованцем Херсонського осередку Спілки української молоді в Україні, громадським активістом, військовослужбовцем Збройних сил України. З вересня 2017 року він перебуває в ув’язненні в Російській Федерації після зухвалого викрадення його з території України.

14 червня 2018 року Європарламент проголосував резолюцію, вимагаючи від Російської Федерації звільнення усіх українських політв'язнів, зокрема і Олександра Шумкова. Згадується він й у заяві Держдепартаменту США від 18 червня з приводу політичних та релігійних в'язнів, які утримуються Російською Федерацією.

Раніше Світова управа СУМ у зверненні, адресованому Президенту України Володимиру Зеленському й опубликованому на сторінці управи у соцмережі, висловила таке ж прохання. 

Читайте також: Білий дім оприлюднив текст розмови Трампа й Зеленського

Як повідомляв Укрінформ, ексохоронець народного депутата Дмитра Яроша Олександр Шумков зник у кінці серпня 2017 року. Справу про його викрадення розслідувало Головне управління Нацполіціі в області, а з 3 жовтня 2018 року підслідність визначено за Головним слідчим управлінням СБУ.

4 грудня 2018 року Севський суд Брянської області РФ засудив Шумкова до чотирьох років ув'язнення. У вироку зазначалося, що Шумков з 17 листопада 2014 року до 23 серпня 2017 року брав участь у діяльності «Правого сектору», яка була «спрямована проти інтересів Росії».

В даний час Торжокський міжрайонний суд продовжує розгляд справи за позовом Шумкова про скасування незаконного рішення про утримання його у штрафному ізоляторі. Наступне засідання заплановано на 30 вересня.

Олександр Шумков 19 вересня відзначив в ув’язненні свій 30-й день народження.

Як повідомлялося, Президент України Володимир Зеленський 23–26 вересня перебуває з робочим візитом у США, де бере участь у 74-й сесії Генеральної Асамблеї ООН.

Фото: Ukrainian Youth Association - CYM Global у Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-