У Кишиневі відкрилася виставка українського художника Івана Марчука

У Кишиневі відкрилася виставка українського художника Івана Марчука

Фото
Укрінформ
У державному художньому музеї Молдови відкрилася виставка картин народного художника України, лауреата Національної премії імені Тараса Шевченка Івана Марчука «Голос моєї душі».

Як повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Молдові, виставка відкрилася за сприяння Посольства України в Республіці Молдова та Міністерства культури РМ.

«Понад 160 разів я стояв перед народами у різних країнах, але сьогодні мені надзвичайно приємно зустрітись з вами у Молдові, бо саме тут я вперше посмакував молдавське вино. Рівно 60 років тому я демобілізувався з лав Радянської Армії у місті Бельці, яке запам'яталося мені саме смаком чудового вина й незрівнянними дівчатами ... Саме у Молдові з її мальовничими пейзажами та колоритними, самобутніми традиціями, звичаями, як і у моїй рідній Україні, я відчув потребу у подальшій творчості ... Сьогоднішня виставка - своєрідний звіт моєї роботи», - зазначив Марчук.

У розмові з кореспондентом Укрінформу митець відзначив, що йому не потрібна персональна муза чи якесь особливе натхнення: полотна, за виключенням пейзажів і портретів, народжуються самі, на рівні підсвідомості.

Марчук винайшов абсолютно оригінальну техніку «пльонтанізм» (від слова «пльонтати» - плести, переплітати), котра балансує на межі рукотворного і технологічного та через складність філігранного виконання практично не підлягає повторенню.

Виставка Івана Марчука в Кишеневі / Фото: Зінаїда Гурська, Укрінформ

Від імені Посольства України митця привітав тимчасовий керівник української дипломатичної місії Євгеній Ткачук.

«Для мене висока честь представити вам поважного гостя з України, людину, якою ми, наша Батьківщина, пишаємося - шановного пана Івана Марчука - народного художника України, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка, широко знаного в світі. Ім'я майстра віднесене до сотні геніїв людства. Його роботи представлені у Молдові вперше, і я з упевненістю хочу сказати, що пан Марчук завжди виконував і виконує функцію народної дипломатії, затверджуючи місце України в європейському просторі, а європейського мистецтва - у контексті світового», - підкреслив дипломат.

Він подякував Міністерству освіти, культури і досліджень Республики Молдова, а також директору Національного музею мистецтв Республіки Молдова Тудору Збирні за те, що підтримали ініціативу Посольства організувати експозицію.

У відкритті виставки взяли участь представники Міністерства культури Молдови, акредитовані в Кишиневі українські дипломати, члени українських громадських організацій, молдавські художники, представники громадськості.

У доробках майстра біля 5000 картин, що представлені на всіх континентах світу. За більш як півстоліття творчої діяльності він провів понад 150 монографічніх та 50 колективних виставок. Протягом останніх років полотна художника експонувалися, як правило, за кордоном (Литва, Німеччина, Польща, Чехія, Словаччина, Бельгія, Люксембург, Угорщина, Таїланд, Йорданія, Туніс, США, Туреччина).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-