Українська громада Латвії привітала бранця Кремля Шумкова з 30-річним ювілеєм

Українська громада Латвії привітала бранця Кремля Шумкова з 30-річним ювілеєм

Відео
Укрінформ
Українські активісти Латвії підготували відеовітання для українського політв’язня Олександра Шумкова, який 19 вересня відзначає свій 30-й день народження у російській колонії.

Про деталі вітання розказала Укрінформу керівник латвійського Товариства підтримки України Тетяна Лазда.

"Радіючи обміну, що був 7 вересня, ми пам’ятаємо про всіх бранців Кремля. У тому числі про Сашка Шумкова, який зустрічає свій 30-річний ювілей у російській в’язниці. Тому зібралися та записали йому вітальне відео. Там є також спільне вітання від 14 українських воїнів, які зараз перебувають на реабілітації у Латвії", - розповіла Лазда.

Вона повідомила, що днями спілкувалася з Володимиром Балухом, який ще нещодавно відбував термін в одній колонії з Шумковим. Балух, по-перше, передавав подяку за підтримку українцям Латвії, по-друге, просив принагідно долучити його до спільних привітань Шумкова з ювілеєм.

Лазда також нагадала кілька фактів про Олександра Шумкова як українського патріота. Він займався патріотичним вихованням юнацтва. З його ініціативи в низці населених пунктів Херсонської області проводились історичні лекторії, відкривались виставки на військово-історичну та краєзнавчу тематику. Особливу увагу у своїй роботі Олександр присвячував пропагуванню здорового способу життя серед молоді.

У свою чергу, тітка ув'язненого українця Людмила Шумкова подякувала українським активістам Латвії за вітання Олександру.

Читайте також: Політв’язень Шумков зустрічає день народження у російській колонії

Як повідомляв Укрінформ, ексохоронець народного депутата Дмитра Яроша херсонець Олександр Шумков зник у кінці серпня 2017 року. Справу про його викрадення розслідувало Головне управління Нацполіціі в області, а з 3 жовтня 2018 року підслідність визначено за Головним слідчим управлінням СБУ.

4 грудня 2018 року Севський суд Брянської області РФ засудив Шумкова до чотирьох років ув'язнення. У вироку зазначалося, що Шумков з 17 листопада 2014 року до 23 серпня 2017 року брав участь у діяльності «Правого сектору», яка була «спрямована проти інтересів Росії».

У даний час Торжокський міжрайонний суд продовжує розгляд справи за позовом Шумкова про скасування незаконного рішення про утримання його у штрафному ізоляторі. Наступне засідання заплановано на 30 вересня.

Світова управа Спілки української молоді (СУМ) просить Президента України Володимира Зеленського включити прізвище політв’язня Олександра Шумкова до переліку осіб, щодо яких ведуться перемовини про якнайшвидше повернення в Україну.

Відео: Ukrainas atbalsta biedrība/Товариство підтримки України

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-