В австралійському місті Ковра відзначили 70-річчя створення Союзу українок Австралії

В австралійському місті Ковра відзначили 70-річчя створення Союзу українок Австралії

Фото
Укрінформ
Посольство України в Австралії долучилося до відзначення 70-річчя створення Союзу українок Австралії (СУА), яке відбулося днями у місті Ковра.

Про це йдеться на сторінці диппредставництва у Facebook.

У вітальній промові Посол відзначив роль українського жіноцтва і подякував їм за постійну підтримку проектів в Україні.

Як зазначається, СУА була першою українською жіночою організацією в Австралії. Вона народилася у переселенчому таборі міста Ковра (Cowra) для мігрантів, які прибули після Другої світової війни. Поки чоловіки працювали над розбудовою повоєнної Австралії, українські жінки, які з дітьми залишилися в Коврі, створили першу організовану українську громаду, з якої фактично розвинувся український рух в Австралії.

З 2014 року СУА зібрав та передав в Україну понад 400 тис. австралійських доларів допомоги.

У святкових урочистостях, що відбулися на місці колишніх таборів, а тепер парку Європа містечка Ковра, взяли участь влада міста та численні представниці українського жіноцтва Австралії.

Голова СУА Люба Квасниця розповіла про історію створення організації та проекти, які у співпраці з Посольством України реалізувало і має намір здійснити українське жіноцтво Австралії.

Читайте також: Посол України в Австралії пообіцяв діаспорі продовження співпраці та подальшу підтримку

Як зазначає видання Free Thought / Вільна Думка у соцмережі, кожні 5 років союзянки збираються на місці завснуваня Союзу українок Австралії в місті Ковра. 14 вересня 2019 року вони відсвяткували 70 річницю існування організації. Союзянки приїхали з Сіднея, Канберри та штату Вікторія.

Гостями були також мер міста Ковра, голова Національної жіночої організації Австралії тощо. 

Гімн України на святкуванні 70-ліття Союзу українок Австралії виконав жіночій хор "Суцвіття". А танцювальний ансамбль "Заграва" вітав Посла України з дружиною та інших почесних гостей короваєм.

Як відомо, Союз українок Австралії (СУА) - громадська організація. Заснована у 1949 р. Наразі СУА нараховує 850 членів, має 18 відділів, 5 штатових осередків і крайову управу, осідок якої міняється по штатових осередках, залежно від її особового складу. Сфери діяльності організації -  культурно-освітня, суспільної опіки, допомога молодіжним організаціям і рідним школам, збереження та плекання українського народного мистецтва, зовнішні зв’язки, видання журналу «Наше слово».

Фото: Посольство України в Австралії /  Embassy of Ukraine in Australia, Free Thought / Вільна Думка у Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-