Сьогодні – 144-та річниця від дня народження видатного українського композитора Олександра Кошиця

Сьогодні – 144-та річниця від дня народження видатного українського композитора Олександра Кошиця

Укрінформ
Цього дня, 12 вересня, 144 роки тому народився Олександр Кошиць (1875-1944) - український хоровий диригент, педагог, етнограф і композитор, один із засновників Української республіканської капели.

Про це нагадує Укрінформ.

Кошиць походив із сім'ї священика, навчався в Київській духовній академії, керував хорами Духовної школи та хором студентів Університету Св. Володимира.

Капелу було створено за наказом Симона Петлюри у 1919 році. Політик вважав, що Капела допоможе сформувати гарний імідж новій незалежній Україні за кордоном, адже там, упродовж століть чули лише про «вєликую» Росію. Український уряд пообіцяв Капелі чималі кошти – 2,7 млн крб. Для порівняння: тодішні видатки на формування одного армійського корпусу становили 5 млн крб. Але так вийшло, що обіцяних грошей артисти не побачили: на Київ насувалася більшовицька навала, довелося терміново евакуюватися.

Зрештою, всі зібралися в Кам’янці-Подільському, колектив взявся за репетиції та вивчення французької мови, і «процес пішов». Гастролі капели Кошиця розпочалися у квітні 1919 року.

Першою у списку була Чехія. Гастролі проходили з величезним успіхом. «Українці прийшли й перемогли! Це – посольство з іншого світу!», - написали після першого ж концерту чеські газети. Українське стало модним у Празі. Коронним номером усюди звучав «Щедрик».

Після Праги був Відень. Там Кошиця назвали генієм, а його хор, що «співає, мов одна людина» - дивом артистичного взаєморозуміння.

До Парижа потрапили восени 1919 року. На першому ж концерті було багато поліції – боялися російських провокацій. Росіяни погрожували зірвати концерт капели, на афішах писали лайливі слова. Але на українців чекав тріумф. Місцеві газети писали: «Наша пані Географіє! Чого ти нас вчила! Ти казала, що Україна – це поля та отари, і не казала, що там є народ з такою душею! Ще ніякий хор, французький чи чужоземний, не дав нам нічого подібного!».

Після Франції капела виступала в Голландії, Англії, Німеччині, Іспанії.

У 1923 році капела Кошиця вирушила до Америки. Українські артисти виступали в США, Аргентині, Мексиці, Бразилії.

У 1926 році Кошиць оселився в Нью-Йорку (США), де продовжив виховувати нові покоління диригентів. У 1941 році переїхав до Канади, вів клас хорового диригування. Помер і похований у Вінніпегу.

Українська республіканська капела під керівництвом Кошиця дала більше тисячі концертів у різних країнах Західної Європи та Америки, популяризуючи тим самим українську культуру в світі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-