У Польщі відзначать 100-річчя заснування українського товариства «Рідна Хата»

У Польщі відзначать 100-річчя заснування українського товариства «Рідна Хата»

Укрінформ
У польському Холмі відбудуться заходи з нагоди 100-річчя заснуваня історичного просвітнього товариства «Рідна Хата».

Про це повідомляє видання Наше Слово.

"На 2019 рік припадає 100-річчя заснування товариства "Рідна Хата" – організації, яка відіграла ключову роль у національному і культурному житті українського населення Холмщини та Південного Підляшшя у міжвоєнний період. З цієї нагоди у неділю, 15 вересня, у Холмі відбудеться відзначення 100-річчя товариства "Рідна Хата", - йдеться у повідомленні.

З цієї нагоди відбудуться заходи, покликані нагадати про цію важливу сторінку історії Холмщини та Південного Підляшшя.

Програма заходів розпочнеться 15 вересня о 9:00 з Божественної Літургії та панахиди за діячів товариства «Рідна Хата», які відбудуться у православній катедральній церкві св. Івана Богослова за адресою: вул. Сенкевича, 1.

О 12:30 у  Холмській публічній бібліотеці ім. Марії Пауліни Орсетті (Холм, вул. Партизанів, 40) пройде Науковий симпозіум "Товариство "Рідна Хата" на Холмщині та Південному Підляшші: 1919-1930".

Продовжить програму заходів урочистий концерт, який розпочнеться о 15:30 у Холмській публічній бібліотеці ім. Марії Пауліни Орсетті. Під час концерту свою виконавчу майстерність продемонструють хор Львівського суспільно-культурного товариства "Холмщина" (керівник: Любомир Корінець) та вокальна група Українського ансамблю пісні і танцю "Ранок" (керівник: Єлизавета Томчук).

Далі передбачені виступи офіційних гостей.

О 17:30 на православному кладовищі на вул. Львівській відбудеться вшанування пам’яті першого голови товариства "Рідна Хата" Антона Васильчука.

Організаторами заходів до 100-ї річниці заснуваня історичного просвітнього товариства "Рідна Хата" виступили Українське Товариство, Підляський науковий інститут у співпраці з Почесним консулом України в Холмі Станіславом Адам’яком, Холмською публічною бібліотекою ім. Марії Пауліни Орсетті у Холмі, Львівським суспільно-культурним товариством «Холмщина», Фундацією «Партнерство та співпраця» (Холм), Союзом українців Підляшшя.

Медіа-патронат: Український часопис Підляшшя «Над Бугом і Нарвою», Український тижневик «Наше Слово», Польське радіо Люблин, Польське телебачення Люблин. Реалізовано завдяки дотації Міністра внутрішніх справ і адміністрації Республіки Польща, за підтримки Міністерства закордонних справ України та Фундації «Партнерство та співпраця» (Холм).

Читайте також: На науковій конференції в Бухаресті говоритимуть про історію і майбутнє українців Румунії

Нагадаємо, "Рідна Хата" — історичне просвітнє товариство на Холмщині, Підляшші (1920–1940 р.р.) та Берестейщині (до 1930 р.). Було створене невдовзі після входу Холмщини та Південного Підляшшя до складу польської держави.

"Рідна Хата" була організована за зразком товариства "Просвіта" у Львові. Філії Товариства існували у 131 селах та містах Холмщини і Південного Підляшшя. Організація проводила різноманітну діяльність: аматорські театри, освітянська діяльність, збереження українських національних традицій, хори, бібліотеки, поширення українських видань, видавнича діяльність, збереження національної спадщини, економічна діяльність.

Товариство "Рідна Хата" за роки існування чимало спричинилося до поширення і поглиблення української національної свідомості.  Зокрема, історик, голова Українського Товариства і директор Підляського наукового інституту доктор Григорій Купріянович раніше зазначив, що роки діяльності товариства «Рідна Хата» були, попри протидіяння і труднощі, періодом чи не найбільшого пожвавлення українського національного життя у цих реґіонах у мирний час за всю їхню новітню історію. За його словами, товариство «Рідна Хата» було найдовш існуючою українською організацією за всю новітню історію Холмщини та Південного Підляшшя.

Фото: prosvit.org

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-