УККА: завдання діаспори – впливати на уряди країн перебування в інтересах України

УККА: завдання діаспори – впливати на уряди країн перебування в інтересах України

Ексклюзив
Укрінформ
Українці за кордоном можуть багато зробити для політичної підтримки своєї історичної батьківщини, але для цього вони мають бути більш активними, об'єднаними і впливати на думку урядів країн проживання.

Таку думку в бесіді з кореспондентом Укрінформу висловили керівники Українського конґресового комітету Америки (УККА), які взяли участь в річних зборах Світового конґресу українців (СКУ) 6-8 вересня в Берліні.

«Є лише один спосіб – працювати в урядових колах, не лише на вищих, а на низовому рівні також, працювати зі ЗМІ», - зазначив Михайло Савків, виконавчий віце-президент УККА - центрального органу української громади в США.

Це стосується широкого кола питань: чи то є членство України в ЄС і НАТО, чи визнання Голодомору актом геноциду. Все, на його думку, залежить від конкретної громади, її роботи на місцевих  рівнях,  поступового перенесення проблеми на політичний рівень. У такий спосіб СКУ з його  мережею у понад 50 країнах світу, де є українська діаспора, може зробити досить багато.

Михайло Савків, який також є головою Крайового комітету США з визнання Голодомору геноцидом, вважає, що спілкування діаспори зі суспільством країни проживання може бути «найкращим дипломатичним жестом та імпульсом для того, щоби визнали Голодомор геноцидом».

Савків додав, що СКУ вже починає планувати масштабне відзначення 90-тої річниці Голодомору.

Найбільша на сьогодні проблема, на переконання Савківа, - це російська дезінформація, побороти яку та протистояти якій нелегко. Водночас він зауважив, що після Революції Гідності, початку російської агресії в Україні «люди, суспільство по всьому світі вже доміркувалися, що є Росія, як вона працює». «Тепер ми повинні якнайшвидше, якнайбільше працювати з засобами масової інформації, щоби вони зрозуміли, якою є російська пропаганда та дезінформація, і якою є правда в світі», - каже Савків.

Його підтримує Андрій Футей, віце-президент СКУ, президент УККА, який представляє 2 млн українців, які проживають на території Америки.

«Мета у нас одна – зберігати територіальну цілісність України, щоби країни, в яких ми проживаємо, й надалі підтримували Україну під час російської агресії, що триває. Дуже важливо, щоби ми говорили одним голосом по всьому світі. Дуже важливо впливати на уряди своїх країн», - підкреслює він.

Футей вважає дуже важливим те, що представники діаспори, які мають великий вплив на уряди країн проживання, мали можливість під час зустрічі в Берліні погодити план дій, бачення щодо співпраці з новим президентом, новим урядом і парламентом України.

Головним фактором впливу президент УККА бачить єдність. Проведення річних зборів у Німеччині мало на меті допомогти українцям у цій країні, «підкріпити» їх.

«У Німеччині є різні організації, але працювати їм треба разом, щоб громада говорила одним голосом. Громада в США, в Канаді, в Австралії є зіркою, яка може показати, як співпрацювати з урядами в країнах, у яких ми проживаємо», - зауважив Футей.

З цією метою у понеділок керівники зазначених громад провели в Берліні Український день, де разом з німецькою громадою зустрічалися з депутатами Бундестагу, лобіювали інтереси України, говорили про подальші санкції проти Росії, «Північний Потік - 2» тощо.

Читайте також: СКУ побачив конструктив у підході нової влади до співпраці з діаспорою

Футей нагадав, що СКУ та його установи привітали повернення наших героїв на Батьківщину 7 вересня. Водночас, президент УККА зауважив: "ми не можемо забувати, що ворог залишається ворогом, що російська агресія продовжується». «Ми вимагаємо від Росії звільнити усіх наших полонених, забрати свої війська, повернути території на Донбасі (під контроль України – ред.). Ми не маємо забувати про Крим. Крим – це Україна», - підкреслив Футей.

За його словами, ця робота потребує підтримки наших західних партнерів, впливати на думку яких може та повинна українська діаспора. 

Фото: Укрінформ, Ольга Танасійчук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-