Тетяна Протчева презентувала в Ірландії інтелектуальну вишивку і

Тетяна Протчева презентувала в Ірландії інтелектуальну вишивку і "сяюче мистецтво"

Фото, відео
Укрінформ
Українська майстриня художньої вишивки, авторка бренду GLOW ART ("сяюче мистецтво") Тетяна Протчева презентувала своє мистецтво у Дубліні та провела майстер-клас.

Про це йдеться на сторінці Посольства України в Ірландії у Facebook.

«Дякуємо майстрині Тетяні Протчевій за чудовий майстер-клас для учнів Рідної школи міста Дубліна з інтелектуального вишивання GLOW ART та DIGITALNEEDLEWORK. Особливо захоплюючим для маленьких відвідувачів Посольства було створення власноруч традиційної української ляльки-мотанки, яку вони присвятили миру», - зазначається у дописі.

Як повідомляв Укрінформ, Асоціація українців в республіці Ірландія ( АУРІ) запросила усіх охочих на зустріч із майстринею Тетяною Протчевою та її унікальними роботами 7 вересня у Дубліні.

Для презентації майстриня підготувала вишитий Прапор України закритими очима; вишивку, що танцює і співає; вишивку з доповненою реальністю; посмішку Чеширського кота, який зникає у темряві; нитки, що світяться у темряві тощо, розповідь про нові напрямки у мистецтві вишивки GLOW ART, DIGITALNEEDLEWORK та ПОЛІМСЕСТ і майстер-клас.

Читайте також: Українці уперше відкриють концертний сезон в австрійському Граці

Як відомо, українська майстриня художньої вишивки Тетяна Протчева народилася у 1962 році у Києві. Вишиває національним українським орнаментом краватки, «метелики» та хустинки для фраків, ікони, картини, листівки, обкладинки до паспортів тощо.

Наймасштабніші проекти - вишивані мапи. Перша її вишита карта України узгоджена в Інституті картографії. Друга відображає орнамент різних регіонів країни. Розпочала створювати мапу світу, залучаючи до проекту українців-емігрантів.

У 2010 р. Тетяна Протчева відкрила Міжнародний музей вишивки, де репрезентує українську та іноземну вишивку. Влітку 2011 р. відкрила ще один Музей вишивки, в якому демонструє власні роботи, що поєднують традиційність із сучасністю.

Художниця презентовала свої роботи у Бразилії, Великій Британії, Америці, Австралії, Японії, Китаї, Ізраїлі, Іспанії тощо. Учасниця всесвітніх виставок «Експо». Її метод вишивки нитками німба ікон і картин на біблейську тематику, що світяться в темряві, а також новий вид декору — вишивка на шкаралупі зареєстровані у Книзі рекордів України. Мапу з орнаментами різних регіонів зареєстровано в Національному реєстрі рекордів України.

Як зазначається на сайті мисткині, Тетяна Протчева винайшла новий напрямок мистецтва вишивки «GLOW ART» (сяюче мистецтво) - нове явище в українській культурі, яким авторка вже здивувала весь світ. 

Фото: сторінка Embassy of Ukraine in Ireland у Facebook

Відео: Mykola Krutsyk

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-