В Будапешті запалили свічки на вшанування пам'яті загиблих захисників України

В Будапешті запалили свічки на вшанування пам'яті загиблих захисників України

Фото
Укрінформ
У Посольстві України в столиці Угорщини вшанували пам'ять загиблих захисників України хвилиною мовчання, молитвою, запаленням свічок пам’яті.

Про це повідомляється на сторінці диппредставництва у Facebook.

"29 серпня 2019 року в Посольстві України в Угорщині відбулося вшанування пам'яті загиблих захисників України. Захід пройшов відповідно до підписаного 23 серпня 2019 року Президентом України Володимиром Зеленським Указу про щорічне відзначення Дня пам'яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України", - йдеться у дописі.

Участь у вшануванні взяли Голова Державного самоврядування українців  Угорщини Вікторія Штефуца, Речник української громади в Державних Зборах Угорщини Брігітта Суперак, а також українська громада Угорщини і співробітники Посольства.

Захід, що розпочався зі спільного виконання Гімну України, супроводжувався фотографіями з експозиції військового фоторепортера газети Верховної Ради України «Голос України» Олександра Клименка «Невідома війна в центрі Європи».

Звертаючись до присутніх, Надзвичайний і Повноважний Посол України в Угорщині Любов Непоп наголосила, що в цей день ми вшановуємо всіх тих, хто віддав власне життя для того, щоб Україна була вільною і самостійної державою. Тих, хто боровся протягом століть за нашу незалежність і державність, і тіх, хто продовжив боротьбу зараз, відстоюючи країну від нападу російського агресора.

Посол нагадала, що саме в цей день у 2014 році сталася Іловайська трагедія.

«Цей день – гарна нагода нагадати світові, що агресія Росії проти України, яка розпочалася у 2014 році, триває. Залишаються окупованими Крим і частина Донбасу, наші політичні в’язні та військові моряки і надалі в російському полоні. І ця війна стосується всіх нас. Адже насправді ми боремося не лише за власну країну, а і захищаємо всю Європу та її демократичні цінності. Саме тому ми розраховуємо на подальшу допомогу в цій боротьбі з боку наших партнерів і сподіваємося на підтримку з боку закордонних українців як для мобілізації такої підтримки, так і з тим, щоб розповідати світові про російську агресію», - зазначила Любов Непоп.

Посол нагадала, що в Міністерстві оборони України створена Зала пам’яті з Книгою пам’яті, де закарбовані імена тих, хто віддав свої життя, боронячи Україну від російської агресії, та в пам'ять про яких в день загибелі б'є Дзвін Пам’яті.

Л.Непоп зазначила важливість збереження пам’яті про наших загиблих Героїв. «Без цієї пам’яті, поваги і вдячності ми не маємо майбутнього.  А зараз, допоки боротьба триває, наші захисники мають знати, що ми глибоко шануємо тих, хто віддав свої життя, і залишаємося пліч-о-пліч з нашими Воїнами, які продовжують боротися за відновлення нашої територіальної цілісності і миру. Подяка всім тим, хто боронить Україні. Вічна пам’ять і шана всім тим, хто віддав за неї життя", - сказала Посол.

Читайте також: В Естонії вшанували воїнів, які загинули в боротьбі за незалежну, суверенну і цілісну Україну

В пам'ять про полеглих захисників України прозвучала поминальна мелодія  El Silencio.

Учасники заходу вшанували  загиблих хвилиною мовчання та запалили свічки пам'яті під звуки пісні «Плине кача».

У рамках пам'ятного заходу було відслужено панахиду, яку провів військовий капелан 15-го огшб 128-ї огшбр отець Ігор (Войтович) з благословення Керуючого Закарпатською єпархією Православної церкви України єпископа Ужгородського і Закарпатського Варсонофія. Присутні також спільно виконали "Молитву за Україну" ("Боже великий, єдиний, нам Україну храни").

Фото: Ukrajna Magyarországi Nagykövetsége / Embassy of Ukraine to Hungary

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-