Концерти, флешмоб і виставка відбулися у Литві з нагоди Дня Незалежності України

Концерти, флешмоб і виставка відбулися у Литві з нагоди Дня Незалежності України

Фото, відео
Укрінформ
У Вільнюсі та Каунасі державне свято України День Незалежності відзначили концертами, флешмобом, виставкою, вшануваням Тараса Шевченка та іншими заходами.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу. 

У  неділю, 25 серпня, урочистості з нагоди відзначення 28-ї річниці Незалежності України пройшли у Вільнюсі за участі представників численної української громади міста, литовської громадськості та дипломатів Посольства України в Литві.

Зокрема, у Церкві Пресвятої Трійці (Чин святого Василія Великого, УГКЦ) відбулося богослужіння за Україну та музичний виступ хорового колективу «Веселка» з Переяслав-Хмельницького, інших виконавців з України. У храмі пролунала «Молитва» авторства народного артиста України Мар’яна Гаденка.

В «Українському сквері» Вільнюса пройшла урочиста церемонія покладання квітів до пам’ятника Тарасу Шевченку, усі учасники заходу виконали Гімн України, а також організували яскравий музичний флешмоб, свідками якого стали численні гості литовської столиці.

З нагоди річниці Незалежності України до присутніх з вітальним словом звернулися Посол України в Литві Володимир Яценківський, настоятель храму Пресвятої Трійці УГКЦ о. Вінкентій Пелих та голова громади українців Вільнюса Наталія Шертвітєнє.

Днем раніше, 24 серпня, святкування пройшло у Каунасі. Програма заходів розпочалася з церемонії покладання квітів до пам’ятника Невідомому Солдату, монумента Свободи та меморіальної дошки полковнику Армії УНР Євгену Коновальцю, який свого часу зробив свій внесок в становлення незалежності Литви.

У каунаському Військовому музеї пройшов концерт з нагоди річниці Незалежності України. Спеціальними гостями заходу стали, зокрема, соліст Київської та Празької опер Андрій Безщасний, український творчий колектив «Веселка», виконавці з різних регіонів України та Каунаса, які виступили з концертом.

У приміщенні Музею Посольством України було презентовано виставку «Український петриківський розпис» про народних майстринь України Валентини Панко та Анастасії Чуднівець, що викликала жвавий інтерес у глядачів.

У громадських заходах в Каунасі взяли участь працівники Посольства України у Литві спільно з представниками української громади Литви з Вільнюса, Каунаса та Клайпеди, суспільно-політичного руху «Саюдіс», Союзу стрільців Литви, священиків Української церкви Пресвятої Трійці УГКЦ (Вільнюс), широких кіл литовської громадськості, науковців, ЗМІ, творчих колективів з України та Литви.

У своєму вітальному слові Посол Володимир Яценківський підкреслив, що Україна відчуває справжню щиру та дієву підтримку стратегічного партнера – братньої Литви та литовського народу. Дипломат висловив щиру подяку українській громаді Литви за постійну, плідну працю зі зміцнення українсько-литовського співробітництва, укріплення міжнародного авторитету України.

Того ж дня учасники заходу взяли участь у багатотисячному традиційному «Пікніку свободи» у Каунасі, що є відкритим форумом для відомих політиків, громадських діячів Литви, зарубіжних гостей. Представники України мали можливість привітати музичним подарунком жителів Каунаса та усіх учасників заходу з 30-ю річницею «Балтійського шляху», що відзначався 23 серпня.

Фото: Посольство України в Литві

Відео: Василіянський монастир Св. Йосафата у Вільнюсі

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-