У Празі відбувся показ фільму про політв'язня Балуха

У Празі відбувся показ фільму про політв'язня Балуха

Відео
Укрінформ
У Посольстві України в Чехії відбувся показ фільму “Балух”, що розповідає про українського політв’язня Володимира Балуха, незаконно засудженого у РФ.

Документальна стрічка тривалістю 48 хвилин, яку зняла режисер телевізійного проєкту "Крим.Реалії" Анжеліка Руденко, демонструвалася українською мовою з чеськими субтитрами, повідомляє Радіо Свобода.

“Україна має дуже мало інформації про українців, які чинять спротив у Криму, і, на мою думку, цей фільм розвінчує російський міф про те, що всі в Криму підтримали анексію півострова”, – зазначила директор Української служби Радіо Свобода Мар’яна Драч.

Автор фільму у скайпконференції наголосила, що під час зйомок у Криму у знімальної групи виникли проблеми з місцевими правоохоронними органами, підконтрольними Москві. За її словами, на знімальну групу склали протокол і оформили штраф за “незаконне виконання журналістської діяльності на території Росії”, до якої Москва відносить і незаконно анексований український Крим.

“Ми прекрасно розуміємо, наскільки небезпечно українським журналістам знімати в Криму. Тому цей фільм є, фактично, єдиним, який показує нам Балуха таким, яким він є. І показує, в яких умовах він жив, хто його сім’я. Раніше про це мало хто знав”, – сказав посол України в Чехії Євген Перебийніс.

Як відомо, Володимир Балух - кримський фермер, член Конгресу українських націоналістів. Взимку 2013 року Балух вивісив на своєму будинку прапор України, пізніше прикріпив на будинку табличку "Вулиця Героїв Небесної Сотні".

ФСБ Росії затримала Балуха 8 грудня 2016 року в його будинку в селі Серебрянка Роздольненського району. Співробітники ФСБ стверджували, що знайшли на горищі будинку 90 патронів і кілька тротилових шашок.

Читайте також: Політв'язень Шумков розповів, як Балуха забрали "з речами на вихід"

Згодом проти активіста порушили ще одну справу – через заяви начальника ізолятора тимчасового тримання в селищі Роздольному, який стверджує, що Балух його побив. При цьому сам активіст і його захист заявляють, що це тюремник напав на нього.

За сукупністю двох кримінальних справ підконтрольний Кремлю суд у Криму засудив Балуха до 4 років і 11 місяців колонії і штрафу в розмірі 10 тисяч рублів (нині це понад 3 тисячі 800 гривень).

Правозахисний центр "Меморіал" визнав його політичним в'язнем.

З 29 березня 2019 року Балух перебуває у ВК-4 м.Торжок Тверської області (ФКУ ВК-4 УФСВП Росії по Тверській області), що порушує ст. 49 IV Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, яка забороняє переміщення жителів окупованих територій на територію країни-окупанта.

За останніми даними, Балух разом із групою інших утримуваних у російських тюрмах українських в’язнів переведений до московського СІЗО Лефортово. Російські видання інформують з посиланням на джерела про ймовірність взаємної передачі утримуваних осіб у форматі 33 на 33 між Україною та РФ. Імовірною датою обміну називають 28–29 серпня.

За даними Міністерства закордонних справ, Росія незаконно утримує понад 70 українців. Однак, до цього числа не входять 24 українські моряки, захоплені Росією біля Керченської протоки наприкінці листопада 2018 року.

Фото: Радіо Свобода

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-