Фотовиставка спогадів про Голодомор українців з Австралії відкрилася у Києві

Фотовиставка спогадів про Голодомор українців з Австралії відкрилася у Києві

Фото
Укрінформ
Фотовиставка "Голоси з-за океану" про особисті історії українців, які після Голодомору 1932-1933 років емігрували до Австралії, відкрилася у Києві в Національному музеї "Меморіал жертв Голодомору".

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Спершу ми вагалися, як взагалі презентувати австралійських свідків Голодомору. Чи буде це схоплене зараз, чи щось на зразок ретроспективи тих багатьох, які померли. Врешті ми вирішили сфокусуватися на ще живих, щоб закарбувати їхні прекрасні обличчя, поки це ще можливо. Ми розуміли, що потрібно поспішати", - розповіла кураторка проекту та директор Національного музею "Меморіал жертв Голодомору" Олеся Стасюк.

На фотовернісажі, зокрема, представлено листи, з яких можна дізнатися про особисті історії 21 людини з 10-ти областей України, які, переживши Голодомор 1932-1933 років, емігрували до Австралії в 30-х роках минулого століття.

Стасюк розповіла, що виставка готувалася Союзом українських організацій Австралії до 85-х роковин пам’яті жертв Голодомору у 2018 році та експонувалася в галереї «SpASE GALLERY» у місті Мельбурн в Австралії. І вже за рік було вирішено представити її й в Україні.

Також у музеї представлено 19 томів Національної книги пам'яті жертв Голодомору 1932-1933 років, що містять списки жертв геноциду - мартиролог.

У Києві презентували фотовиставку "Голоси з-за океану" / Фото: Данііл Шамкін, Укрінформ

Організаторами фотопроекту виступають Національний музей Голодомору-геноциду та Союз українських організацій Австралії. Виставка триватиме впродовж двох місяців.

Як відомо, "Голодомор" - власна назва геноциду українського народу, вчиненого у 1932-1933 роках. Радянська тоталітарна система умисно створила для українців життєві умови, що були розраховані на знищення частини української нації.

Втрати України від Голодомору склали щонайменше 7 мільйонів людей в УРСР і 3 мільйони за її межами: на Кубані, в Центрально-Чорноземній області, Поволжі та Казахстані, де проживали українці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-