«Наші люди»: У Музеї української діаспори презентували книгу нащадка українських мігрантів з Аргентини

«Наші люди»: У Музеї української діаспори презентували книгу нащадка українських мігрантів з Аргентини

Фото, відео
Укрінформ
У середу, 21 серпня, у Музеї української діаспори презентували книгу віцепрезидента Української центральної репрезентації в Аргентинській Республіці Хорхе Анхеля Баланди "Наші люди".

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Презентацію відкрила посол Аргентинської Республіки в Україні Елена Летісія Тереса Мікусінські.

Зліва направо: Сергій Борщевський, Хорхе Баланда, Елена Летісія Тереса Мікусінські та перекладачка
Зліва направо: Сергій Борщевський, Хорхе Баланда, Елена Летісія Тереса Мікусінські та перекладачка

«Ми маємо честь поділитися з вами історією пана Хорхе Баланди, який представить нам свою книгу «Наші люди». Він народився у місті Посадас, провінція Місьйонес, вивчав соціальну комінікацію в Національному університеті Місьйонес. Має дуже великий досвід роботи диктором, журналістом і ведучим радіо- та телевізийних програм», - розповіла вона.

Хорхе Баланда змалку був пов’язаний з громадою нащадків українців провінції Міньйонес. Зокрема входив до складу різних фольклорних колективів, а потім сам очолював фольклорні колективи «Барвінок» та «Коломия». Крім того, Баланда був засновником та декілька разів очолював Українське культурне товариство «27-го серпня» у Посадас, а також був обраний головою делегації Місьйонес Української центральної репрезентації в Аргентині і певний час очолював Українську центральну репрезентацію.

На сьогоднішній день Хорхе Баланда є президентом делегації Місьйонес і віцепрезидентом Української центральної репрезентації в Аргентині.

Книга «Наші люди» вперше була презентована Баландою два роки тому на Міжнародному книжковому ярмарку в Буенос-Айресі. У своїй роботі він написав про видатних людей з українських громад провінції Місьйонес. Вони є дітьми українських іммігрантів, що відзначилися в різних галузях. Книга була видана Національним університетом Місьйонес і є частиною циклу спогадів. Це короткі історії, що демонструють значну працю дітей скромних українських іммігрантів, які сприяли розвитку їх улюбленої провінції Місьйонес.

За словами дипломата та перекладача Сергія Борщевського, який також виступив на презентації, книга «Наші люди» поповнює дані про українську діаспору в Аргентині.

«Для мене, як для читача, вона (книга – ред.) цікава з кількох моментів – по-перше, тут є особистісний погляд. Автор пише і про свої поїздки до України, і про свої враження… По-друге – роль українців у виробництві найнаціональнішого напою Аргентини – «єрба-мате» (парагвайський чай – ред.), про ці фірми, які відкривали українці, які проживали на землях у провінції Місьйонес, … і про участь у громадському житті», - сказав він.

«… Я хочу зазначити одне і найголовніше - в моїх венах тече українська кров. І я завдячую цим всім моїм дідуся і бабусям (які родом із Західної України – ред.). Я не письменник, я журналіст, якому одного разу прийшла в голову ідея почати писати. І як журналісту, і як одному з очільників українців у Місьйонесі, я бачив багато речей, які заслуговували на увагу», - розповів автор книги Хорхе Баланди.

Ідеєю книги, за словами Баланди, було відзначити дітей українських іммігрантів, які «цвіли в аргентинському суспільстві» та які з часом стали успішними бізнесмена.

Хорхе Баланда підписує книгу
Хорхе Баланда підписує книгу "Наші люди" шанувальникам

Варто зазначити, що Хорхе Баланда кілька разів відвідував Україну. В одну з перших своїх поїздок у 1993 році з командою журналістів він приїхав до України, щоб показати образи та свідчення «нової України», які згодом транслювались на телебаченні у Місьйонес. Під час останньої поїздки у 2015 році Баланда очолював делегацію юнаків фольклорного колективу «Коломия», які виступали в декількох українських містах.

Він є автором численних журналістських робіт на радіо, телебаченні та в газетах з питань Голодомору, незалежності України, Чорнобиля, міграційних процесів, тощо.

Фото, відео – Юлія Сущенко

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-