Останній учасник повстання у «Собіборі» уродженець України Семен Розенфельд помер в Ізраїлі

Останній учасник повстання у «Собіборі» уродженець України Семен Розенфельд помер в Ізраїлі

Фото
Укрінформ
В Ізраїлі помер останній учасник повстання у концтаборі «Собібор», уродженець України Семен Розенфельд.

Свої співчуття родині померлого висловив Посол України в Державі Ізраїль Геннадій Надоленко, йдеться на сторінці дипустанови у Facebook.

"Із глибоким сумом і скорботою сприйняв звістку про смерть останнього учасника повстання в нацистському концтаборі «Собібор» Семена Розенфельда», - зазначив Посол. 

Геннадій Надоленко розповів, що у травні 2018 року вручив орден «За заслуги» III ступеня уродженцю України Семену Мойсейовичу, який героїчно та мужньо пройшов всю війну. 

«Висловлюю щирі співчуття родині. Вічна пам'ять герою", - сказав дипломат.

Нагадаємо, Розенфельд Семен Мойсейович - червоноармієць, в'язень табору смерті Собібор, учасник повстання 14 жовтня 1943 року - єдиного вдалого повстання в концентраційному таборі у часи Другої світової війни.

Народився в 1922 році, у містечку Тернівка Вінницької області. Після закінчення школи в жовтні 1940 року був призваний до армії. Служив у 150-му важкому артилерійському полку. У кінці липня 1941 року Розенфельд потрапив в оточення, був поранений, а потім узятий в полон.

Перебував спочатку в Мінську в концтаборі СС, а у вересні 1943 року разом з Олександром Печерським, Аркадієм Вайспапіром та іншими євреями-військовополоненими був відправлений до табору Собібор.

14 жовтня 1943 року взяв активну участь у повстанні. У результаті постання частині в'язнів під керівництвом Печерського вдалося вбити 12 есесівців з персоналу табору і вирватися на свободу. Після втечі переховувався у лісах, пізніше повернувся до лав Червоної армії. Був поранений. Брав участь у взятті Берліна. Був демобілізований в жовтні 1945 року.

У 1990 році емігрував до Ізраїлю, жив у Тель-Авіві. Помер 3 червня 2019 року в Ізраїлі.

Як відомо, Собібор - концентраційний табір, організований нацистами поруч з українським селом Собібор (сьогодні в Польщі), на сучасному польсько-українському кордоні. Він діяв з травня 1942 по жовтень 1943. Тут було вбито близько 250 тисяч євреїв.

Концтабір Собібор відомий повстанням в'язнів — німці вибирали з полонених євреїв хороших шевців, кравців, ювелірів, столярів для підсобних робіт. А ті організували напад на адміністрацію концтабору і втечу з нього. Упійманих німці жорстоко покарали: живцем обливали бензином, палили і закопували в ями.

Зазначається, що за час функціонування у таборі загинуло від 90 000 до 250 000 осіб.

Фото: stmegi.com, сторінка Embassy of Ukraine in the State of Israel у Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-