У Канаді вшанували повоєнну хвилю української імміграції

У Канаді вшанували повоєнну хвилю української імміграції

Фото
Укрінформ
У канадському Галіфаксі відкрили меморіальну дошку "To The Shores of Freedom" ("Дo бepeгів надії")  з нагоди вшанування повоєнної хвилі української імміграції до Канади.

Про це йдеться на сторінці торонтського радіо SOFU Radio у Facebook.

«У суботу, 25 травня 2019р. в Музеї імміграції Pier 21 в м.Галіфакс, Канада, відбулася важлива подія - відкриття меморіальної дошки, присвяченої повоєнній хвилі імміграції українців до Канади», - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, проект започаткований та здійснений Ліґою українок Канади за підтримки Ліґи українців Канади (до 1993 р. Ліґа визволення України – ред).

Засновниками обох Ліґ були повоєнні емігранти - політичні діячі та борці за волю України, які через переслідування на Батьківщині змушені були шукати свободи і кращого життя за океаном, звідки продовжили боротьбу за Українську Державу. Саме сюди, до Pier 21, прибували емігранти з різних країн, і тому це місце дуже пам'ятне та емоційне. 

Під час урочистої програми було показано спеціально створений документальний фільм, що розповідав про чотири хвилі еміграції українців до Канади, причини та умови переїзду українців сюди. Над стрічкою працювали відома режисер Адріяна Лугова та консультанти Христина Бідяк та Іванка Баран Пиркис. Фільм справив сильне враження на присутніх. 

Зазначається, що на заході також були присутні люди, які у повоєнні часи приїхали до Канади через Pier 21.

Ведуча вечора Наталка Попович підписала для Музею свою книгу «Доля», яка розповідає про життєвий шлях Наталки Таланчук, довголітньої членкині Ліґи українок Канади (відділ Едмонтон).  Як йдеться в анотації, це правдива історія шляху жінки до волі, яку вона знайшла на гостинній канадській землі. Героїня пережила жахи війни, голоду і трудових таборів завдяки персональному кредо: цінуй життя, люби ближнього, роби добро і будуй своє життя.

Як відомо, Pier 21 (Причал 21) був кінцевим пунктом океанського лайнера та імміграційним відділом з 1928 по 1971 рік в Галіфаксі, Нова Шотландія, Канада. Понад 1 млн іммігрантів приїхали до Канади через Pier 21. Він є останнім з імміграційних пунктів Канади, які збереглися. Цей об'єкт часто порівнюють зі знаковим американським імміграційним шлюзом Елліс Айленд. У колишньому імміграційному пункті наразі розміщуються Канадський музей імміграції, коледж мистецтва та дизайну, магазині роздрібної торгівлі тощо.

Фото: сторінка SOFU Radio у Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-