У Києві презентували трилогію про життя султани-українки Хатідже Турхан

У Києві презентували трилогію про життя султани-українки Хатідже Турхан

Фото
Укрінформ
Трилогію про султану-українку «Хатідже Турхан» презентували на Книжковому арсеналі у Києві.

Про це інтернет-ресурсу української діаспори в Анкарі Ukr Ayna розповіла автор книги - кандидат мистецтвознавства та журналістка Олександра Шутко.

«Я не з тих письменників, які пишуть швиденько романи про велику кількість історичних постатей, тому що про свій персонаж маю дослідити багато історичних джерел, написаних різними мовами», – зазначає Шутко.

Трилогія вийшли друком у тернопільському видавництві «Навчальна книга – Богдан». За словами авторки, над цим твором вона працювала п’ять років.

«В історичному романі важливі усі деталі не лише життя героїні, а й побуту. Якщо про Роксолану українці знають чимало цікавих фактів, то от про її наступницю Хатідже Турхан їм практично нічого не відомо», - пояснила письменниця.

Для створення біографії султани-українки Хатідже Турхан (Надія з Поділля), яка стала матір’ю Мехмеда ІV, письменниці довелося вивчити велику кількість джерел: історичну літературу, архівні матеріали (рапорти та щоденники польських, німецьких, московських послів у Стамбулі ХVII століття), а також розвідки сучасних українських та зарубіжних істориків.

Перший том її роману присвячений періоду потрапляння героїні до султанського гарему та боротьбі за виживання у ньому поруч із владною свекрухою – валіде Кьосем. У другому томі висвітлено роки фактичного реґентування Хатідже Турхан, яка стала валіде неповнолітнього сина-султана Мехмеда ІV. Третій том оповідає про 20 останніх років життя цієї султани, яка заступалася за українське козацтво. 

Цікавим фактом є те, що гетьман Петро Дорошенко не лише отримав протекторат її сина, Мехмеда IV, а й об’єднав з ним свої сили задля походу на Кам’янець (нині м. Кам’янець-Подільський) і Хотин у 1672–1673 роках. Його наступником став гетьман Юрій Хмельницький. Османи панували на Поділлі й після смерті Хатідже Турхан – до 1699 року. Останні роки її життя минули у протистоянні з невісткою, хасекі Гюльнуш, від якої захищала пасинків Сулеймана й Ахмеда, які були першими у черзі спадкоємців османського трону. 

Валіде Турхан також відома як велика благодійниця. Після зведення грандіозної Нової мечеті у Стамбулі вона опікувалася долею паломників до Мекки і Медини та спорудила мечеть на честь рідного брата Юсуфа в місцевості, де Босфор впадає у Чорне море. Також валіде Турхан збудувала собі найбільшу гробницю у столиці Османської імперії, до якої нині приходять вшанувати її пам'ять.

Фото: bibliotekaru2013.blogspot.com, ukr-ayna.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-