В Алжирі відкрилася виставка про український вимір Другої світової війни

В Алжирі відкрилася виставка про український вимір Другої світової війни

Фото
Укрінформ
Виставка “Друга світова війна: Україна - Алжир” відкрилася в Алжирі.

Про це повідомляє прес-служба Посольства України в Алжирській Народній Демократичній Республіці.

«27 травня 2019 року Посольством України в Алжирі спільно з Національним архівом Алжиру проведено урочисте відкриття документальної виставки “Друга світова війна: Україна - Алжир”, - йдеться у повідомленні. 

Відкриваючи виставку, з вітальним словом виступили Генеральний директор Національного архіву Алжиру пан Абдельмаджід Шіхі (Abdelmadjid CHIKHI), Посол України в Алжирі Максим Субх, аташе з питань оборони при Посольстві України підполковник Роман Музиченко.

У заході взяли участь представники державних установ Алжиру, члени дипломатичного корпусу, актив української громади.

Зазначається, що українська частина виставки представляє український вимір Другої світової війни: від 1 вересня 1939 р., коли українці у складі Війська Польського стали до бою з гітлерівськими агресорами, до останніх пострілів на Далекому Сході – у війні з Японією.

«У центрі уваги експозиції, передусім, Україна й роль українців у світовій війні. І найголовніше: внесок українського народу в перемогу над нацизмом. На всіх фронтах: від Атлантики до Тихого океану», - повідомили у прес-службі.

Як зазначається, проведенням цієї виставки Україна хотіла би висловити повагу всім борцям проти нацизму, увічнити пам’ять про загиблих воїнів, жертв війни, воєнних злочинів, депортацій та злочинів проти людяності, скоєних у ці роки. «Вшановуючи пам’ять усіх загиблих протягом кривавих подій 1939-1945 рр., ми вкотре усвідомлюємо гірку правду про ціну, яку платять народи за відсіч агресії», - йдеться у повідомленні.

Нагадується, що для України ця війна стала черговим болючим та трагічним випробуванням. У Другій світовій війні українці понесли людські втрати більші, ніж Велика Британія, Канада, США та Франція разом узяті. Загальні втрати України у цій війні оцінюють у 8-10 млн. життів.

Визнанням внеску українців у перемогу над нацизмом стало включення України до складу держав-засновниць ООН.

Виставка відкрита для відвідування до 10 червня 2019 року на території Національного архіву Алжиру.

Як повідомлялося, 8–9 травня Україна традиційно вшановує День пам’яті та примирення і День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Фото: прес-служба Посольства України в Алжирській Народній Демократичній Республіці

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-