В Анкарі відбувся мітинг до 75-их роковин депортації кримських татар

В Анкарі відбувся мітинг до 75-их роковин депортації кримських татар

Фото
Укрінформ
У столиці Туреччини Анкарі відбувся мітинг, присвячений 75-ій річниці депортації кримськотатарського народу.

Участь в акції взяли близько тисячі осіб, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Рівно 75 років тому тоталітарним радянським комуністичним режимом було скоєно злочин проти людяності - геноцид, по-іншому ці жахливі події кваліфікувати не можна… На жаль, знову ми бачимо повторення трагічних сторінок історії – після окупації агресором, Росією, у 2014 році Криму. І знову кримськотатарський народ є головним об’єктом переслідування», - заявив Надзвичайний і Повноважний посол України у Туреччині Андрій Сибіга.

У свою чергу організатор акції Намик Кемаль Баяр наголосив, що й досі невідомо, де могили тисяч тих, хто не пережив жахіття депортації. «Але мета знищення народу не була досягнута. Протягом багатьох років кримські татари були змушені боротися за свою ідентичність, протистояти режимам, часто ціною свого життя», - зазначив він.

Мітинг 75 років депортації в Анкарі / Фото: Ольга Буднік, Укрінформ

Учасники акції тримали плакати «Росіє, забери пекло з Криму», «75 років депортації» та скандували гасла: «Крим – наша Батьківщина», «Ні насиллю в Криму».

Учасники мітингу також згадали теперішні події в Криму та виступили з вимогами до РФ припинити незаконну анексію півострова і незаконні дії проти його корінних народів.

Після мітингу в одній з мечетей Анкари відбувся молебень в пам'ять жертв депортації. Такі молебні відбувалися вчора й проходитимуть сьогодні по всій Туреччині.

Читайте також: Активісти закликають країни ООН визнати депортацію кримських татар геноцидом

Масштабний мітинг у турецькій столиці проводиться щороку починаючи з 2014-го. Але цьогоріч було прийняте рішення провести подібні акції в максимальній кількості турецьких міст, аби дедалі більше людей дізналися про злочин радянського режиму проти кримських татар та вшанували їх пам'ять.

Мітинги, присвячені депортації кримських татар, сьогодні проходять, зокрема, у Стамбулі, Ескішехірі, Баликесірі та інших містах Туреччини.

Як повідомляв Укрінформ, у суботу, 18 травня, виповнюється 75 років з часу депортації радянським режимом кримських татар з їхньої історичної батьківщини - Криму. Цього дня Україна і світ відзначають День пам'яті жертв депортації і геноциду кримськотатарського народу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-