В Австралії презентували старовинні вишиванки з колекцій українських діаспорян

В Австралії презентували старовинні вишиванки з колекцій українських діаспорян

Фото
Укрінформ
Показ національного вишиваного вбрання з колекцій українців Австралії відбувся до Дня вишиванки у Національній галереї Австралії.

Про це повідомляється на сторінці Посольства України в Австралії у Facebook.

«У Всесвітній день вишиванки за ініціативи Посольства України в Австралії у Національній галереї Зеленого континенту відбулася презентація вишиванок із приватних колекцій українських австралійців. Участь у заході взяли представники австралійського істеблішменту, дипломатичного корпусу, акредитованого в Канберрі, численні друзі України з числа австралійців», - йдеться у дописі.

Відкрили свято Посол України в Австралії Микола Кулініч та голова Союзу українських організацій Австралії (СУОА) Стефан Романів, які у своїх промовах наголосили на багатстві української культури, важливості проведення заходів культурної дипломатії та великій ролі українців Австралії у збереженні національних традицій.

Зазначається, що до проведення показу долучилися майже всі українські організації Сіднею та Канберри: Крайова та Стейтова управи Союзу Українок Австралії (СУА), Відділи СУА; батьки, учні та вчителі всіх українських шкіл міста Сіднею, Громади Сіднею та Кабраматти, молодіжні організації СУМ та Пласт, ансамблі українського танцю "Заграва" та "Веселка", Фундація "Карпати" та український музей міста Канберра. Загалом більше 50-ти осіб доклали зусилля для якнайкращого висвітлення української культури.

У залі галереї були розміщені стенди з унікальними старовинними вишиванками. Голови Стейтової та Крайової управ Союзу Українок розповідали гостям про експонати. 

Під час шоу-демонстрації гостям були представлені давні жіночі строї з 14 етнографічних регіонів України. Одяг демонстрували 24 моделі. Ведучі Тетяна та Джаред Вітборн розповідали різноманітні цікавинки про кожний образ та його регіон. На екрані під час виступу висвітлювались старі фотографії українців, карта країни, безкрайні соняшникові та пшеничні поля, зелені Карпати, архітектурні пам'ятки міст, - все щоб здійснити справжню віртуальну подорож в Україну. 

Допомагала створити враження присутності і жива музика від австралійської групи Джага Бенд. Лідерка групи, скрипалька та співачка Мар'яна Сивак підібрала мелодії різних регіонів. Разом із цимбалисткою Люсі Воронов та флейтисткою Ясінтою Мікус вони створили надзвичайну атмосферу. 

Старовинний одяг для показу було надано приватними колекціонерами. Більшість сорочок для експозиції надала  Тетяна Вітборн з колекціїї покійної мами, Христини Сивенької-Бейлі. Недостаючі деталі строїв та вишиванки для експозиції передали Роксолана Мішалова, Тетяна Зіневич, Тетяна Шухевич, Лариса Богданова, Лариса Ковальчук, український музей в Канберрі, ансамблі "Заграва" та "Веселка". Віночки та намиста - від Тетяни Колдуненко. З України організаторів консультувала Роксоляна Шимчук. Директорка українського музею Канберри паніматка Катерина Соломко всебічно підтримувала проект та надала музейні експонати для показу. 

Окрім того, в показі були залучені ритуальні хліби: коровай, колач, паска, жайворонки, виготовлене відомою сіднейською майстринею Лілею Матіюк. 

Моделі демонстрували не тільки одяг, але й предмети народних промислів: шкіряні та ткані торбинки ляльки мотанки, керамічні вироби, писанки та розписні тарілки.

На пам'ять про захід дипломатам та австралійським політикам було подаровано невеличкі картини в стилі петриківського розпису, підготовлені Тетяною Колдуненко. 

Організатор показу Союз Українок Австралії вирішив проводити фестиваль Вишиванки щорічно і щоразу в іншому місті.

Як повідомляється, цьогорічний фестиваль присвячено пам'яті Христини Сивенької-Бейлі, багатолітньої голови відділу СУА ім. Олени Пчілки. Про неї говорять як про надзвичайну людину, яка не просто колекціонувала старовинний український одяг, а й проводила просвітницькі заходи, вводячі моду на вишиванку в Австралії. «І після її відходу в інший світ її справа продовжує жити: донька, зять та онуки взяли активну участь в проведенні фестивалю. У Канберрі знов розквітла всіма барвами українська вишивка», - йдеться у дописі.

Як відомо, Національна галерея Австралії — головна картинна галерея і музей Канберри, столиці Австралії, заснований в 1967 році.

Фото: сторінка Посольство України в Австралії / Embassy of Ukraine in Australia у Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-