Архів зарубіжної україніки просить діаспору в Казахстані поділитись архівними документами

Архів зарубіжної україніки просить діаспору в Казахстані поділитись архівними документами

Укрінформ
Центральний державний архів зарубіжної україніки (ЦДАЗУ) звернувся до української громади Казахстану з проханням поділитися документами з історії українського національно-культурного життя українців у республіці.

Звернення оприлюднила прес-служба Посольства України в РК.

«Архів буде радий прийняти на зберігання особові документи, що утворилися впродовж життя, наукової, творчої, службової та громадської діяльності окремих діячів української діаспори, сім’ї або роду. Це документи, що зберігаються у численних родинних архівах. Надзвичайно цікавими для нас є документи українських громадських, політичних, релігійних установ, організацій та товариств, культурних центрів, що діяли і продовжують діяти в Республіці Казахстан. Кожен із них може стати важливим джерелом до вивчення життя українців у світі», - йдеться у зверненні ЦДАЗУ.

Зазначається, що українська діаспора в Республіці Казахстан – одна з найбільш чисельних серед українських громад світу. Спочатку це були поодинокі добровільні переселення вихідців з українських земель на територію сучасного Казахстану, що мали місце в XV–XVI ст., а з другої половини XVIII ст. розпочалися масові насильницькі (депортаційні) переселення українців на казахські землі (вислання учасників придушеного гайдамацького руху, козаків після ліквідації Запорозької Січі, т. зв. розкуркулених селян у перші роки радянської влади тощо). Найбільша за своє чисельністю хвиля еміграції українців до Республіки Казахстан була обумовлена освоєнням у середині ХХ ст. цілинних земель. Саме у цей час тут виникли перші українські етнокультурні організації. 

«За цей історичний проміжок часу поступово відклався цінний пласт документів з історії українського національно-культурного життя, тому сьогодні ми звертаємося до Вас, тих, хто плекав на чужині українську культуру, мову та духовність, хто ховав від лихоліть документи визвольної боротьби українського народу, хто десятиліттями зберігав цінні документи, допомогти нам у збереженні їх для нащадків. Адже сучасним дослідникам дуже важливо не лише почерпнути інформацію з документів, що зберігаються за кордонами України, але й дізнатися про життя і діяльність тих, хто зберіг їх для майбутніх поколінь українців», - повідомляється у зверненні.

У ЦДАЗУ висловили сподівання, що спільні зусилля допоможуть запобігти втраті цінних історичних документів та ввести до наукового обігу нові, невідомі раніше архівні колекції. «Адже ці документи є свідоцтвом історичної пам’яті нашого народу та доносять до світової громадськості правду про культурну, освітню, громадську працю багатьох поколінь українців»,  - зазначається у зверненні.

Як йдеться у зверненні, закордонні українці своєю наполегливою працею популяризували культурні набутки українського народу по всьому світу. Їхній внесок у поширення знань про Україну, піднесення українського питання на міжнародний рівень, збереження історичної пам’яті українського народу важко переоцінити. Це спричиняє надзвичайну увагу до документів про діяльність окремих осіб, українських установ і організацій, що діяли і продовжують діяти у світі на благо неньки-України.

Водночас,  проблема збереження архівів світового українства, документальних свідчень боротьби українців за національну самобутність та державність є одним з викликів сучасності.  «На жаль, особові та інституційні колекції документів, що зберігаються у різних країнах світу, є малодоступними для дослідників. Їх розпорошеність по всьому світу створює труднощі щодо пошуку та збору даних про них, негативно позначається на розвиткові діаспорних студій, що нині набувають обертів в Україні, призводить до втрати інформації, а, отже, і їхньої історії», - йдеться у зверненні.

Саме збереження документальної спадщини світового українства і стало головним завданням ЦДАЗУ, утвореного у 2007 р.

ЦДАЗУ – єдина державна архівна установа, спеціально створена для зберігання, дослідження та популяризації історико-культурної спадщини світового українства. Поява у Києві архівного осередку для збереження документів установ, організацій та особових фондів діячів української діаспори завдячує ініціативі представників саме зарубіжного українства. Пріоритетним напрямом діяльності архіву є організація передавання та повернення в Україну архівної спадщини українців закордоння, введення її до наукового, культурного та духовного обігу.

У фондах ЦДАЗУ зберігаються документи з історії понад 200 українських діаспорних інституцій з усього світу, особові документи українців Ізраїлю, Італії, Канади, Німеччини, США, Франції, Чехословаччини. Ці документи відкриті для всіх дослідників, до них звертаються при написанні дипломів, дисертацій, статей та монографій. З метою всебічного використання і популяризації інформації документів української діаспори архів готує семінари, зустрічі, проводить практичні заняття для студентства, виставкові проекти тощо. ЦДАЗУ бере участь у відзначенні пам’ятних подій української історії – здобуття незалежності, Акту Злуки, вшануванні пам’яті жертв Голодомору та пам’яті відомих українців, влаштовуючи виставки архівних документів до цих та інших знаменних дат української історії.

Детальнішу інформацію так контактні дані ЦДАЗУ можна дізнатися за посиланням

Фото: сторінка Посольства України в Республіці Казахстан у Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-