У Киргизії та Казахстані вшанували пам’ять ліквідаторів аварії на ЧАЕС

У Киргизії та Казахстані вшанували пам’ять ліквідаторів аварії на ЧАЕС

Фото
Укрінформ
У столиці Киргизії Бішкеку 33-ю річницю ліквідації аварії на ЧАЕС відзначили мітінгом-реквіємом.

Про це повідомляє прес-служба Посольства України в Киргизькій Республіці.

«26 квітня 2019 р. Посол В.Жовтенко узяв участь та звернувся з промовою до учасників мітингу-реквієму, присвяченому 33-й річниці ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС. Вшанувати пам'ять чорнобильців зібралися представники дипломатичних місій іноземних держав, громадського об'єднання «Союз Чорнобиль» Киргизстану, учасники ліквідації аварії на ЧАЕС, а також керівництво міста Бішкек», - йдеться у повідомленні.

У рамках заходу відбулося урочисте покладання квітів до пам’ятника громадянам Киргизької Республіки, які брали участь у ліквідації наслідків трагедії на ЧАЕС.

У свою чергу, в Казахстані в місті Нур-Султан в Українській греко-католицькій церкві святого Йосифа Обручника відбулася панахида із вшанування подвигу героїв-чорнобильців до 33-річчя трагедії на ЧАЕС.

Про це повідомляє прес-служба Посольства України у Казахстані.

«24 квітня 2019 року в Українській греко-католицькій церкві святого Йосифа Обручника м. Нур-Султан відбулася панахида із вшанування подвигу героїв-чорнобильців до 33-річчя трагедії на Чорнобильській АЕС. Службу відправив настоятель Церкви о. Андрій (Стецик)», - йдеться у повідомленні. 

Вшанувати пам'ять героїв-ліквідаторів прийшли Надзвичайний і Повноважний Посол України в Республіці Казахстан Іван Кулеба з дружиною, дипломати та співробітники Посольства з членами сімей та представники української діаспори Казахстану.

Попри те, що з дня техногенної катастрофи пройшло вже 33 роки, пам'ять ліквідаторів досі зберігає ті страшні дні, коли необхідно було в рекордно короткі строки встановити саркофаг над реактором 4-го енергоблоку. «Сотні тисяч людей допомагали будівництву саркофага, дезактивації станції та прилеглої зони. Незважаючи на загрозу власному життю, вони робили все для того, щоб зменшити руйнівні наслідки аварії. Серед них було понад 30 тисяч осіб з Казахстану. Ризикуючи своїм життям та здоров’ям, вони виконали свій обов’язок і захистили людство від згубного впливу й подальшого розповсюдження радіації», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що Україна високо цінує підтримку та зусилля з боку світової спільноти, спрямованих на залучення міжнародної допомоги для подолання наслідків Чорнобильської катастрофи та повернення до повноцінного життя на постраждалих територіях.

«Подвиг героїв назавжди записаний до літопису людської мужності та навічно залишиться у пам’яті українського народу», - наголошується у повідомленні.

Фото: прес-служба Посольства України в Киргизькій Республіці, прес-служба Посольства України у Казахстані

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-