Виставка «Великоднє диво» триває в Українському національному музеї в Чикаго

Виставка «Великоднє диво» триває в Українському національному музеї в Чикаго

Фото
Укрінформ
Виставка сакрального мистецтва «Великоднє диво» проходить  в Українському національному музеї в Чикаго.

Про це повідомила куратор музею Марія Климчак на своїй сторінці у Facebook.

«Кожна виставка - це дослідження і пізнання минулого. Наші предки залишили нам міцне підґрунтя з усталеними морально-етичними нормами. Почуття краси плекалося сторіччями. «Великоднє диво» на виставці у музеї - це перша хоругва катедри св. Миколая в Чикаго, ікони XVII-XIX ст., плащаниця, фелони, писанки, рушники», - написала Марія Климчак.

Один з розділів експозиції присвячується мистецтву монастирського шитва XVIII-XIX сторіч. Музей завдячує меценатові д-ру Юрієві Подлуському (Чикаго), який передав свою колекцію старовинних ікон та фелонів. Цікавою пам'яткою є плащаниця, справжній шедевр із зображенням Ісуса Христа після зняття його з хреста. З часів українського бароко дійшли до нас фелони або ризи священика - верхній богослужбовий одяг без рукавів. Відомими центрами шитва та гаптування були жіночі монастирі: Печерський Вознесенський, Києво-Фролівський, Києво-Йорданський, П'ятницький на Чернігівщині. Зразки, представлені на виставці, орієнтовно виготовлені до 70-80-х років XVIII сторіччя.

Про події визвольних змагань 1917-1921 років нагадує старовинна ікона з зображенням у центрі св. Архістратига Михаїла в колі святих. На реверсі пам'ятне гравірування на металевій пластинці про те, що ікону врятували від знищення більшовиками січові стрільці. Місцева влада на знак подяки за звільнення м. Олександрівськ (нині Запоріжжя) подарувала її Василеві Вишиваному (архікнязю Вільгельму фон Габсбургу).

Особливістю музейного Великодня є писанка, створена майстрами прикладного мистецтва України. Колекція, яка нараховує понад 300 рукотворів, є власністю колекціонера Олега Курила (Чикаго). Олег і Валентина Курили діляться з відвідувачами музею красою писанкових розписів, графічних міні-полотен, модерних рефлексій, які нанесені на яйце. «Страусині, гусячі, курячі, перепелині яйця - магічні шедеври. Ця колекція заслуговує найвищих нагород з огляду на техніку, професійне виконання, а найголовніше - їй нема рівних за духовним призначенням», - розповідає Марія Климчак.

Зазначається, що серед майстрів - «писанкар-воїн» Олег Кіращук. У його доробку - понад 15 тисяч писанок. У 2009 році відомий бренд Ґуччі в одній із своїх колекції одягу використав орнаменти авторських писанок О. Кіращука.

Зачаровують Америку твори живописця Михайла Голютяка, дипломанта міжнародних конкурсів, народного майстра з авторською писанковою графікою. Поруч у вітринах писанки художниць, майстрів народної творчості Галини Коваленко, Марії Гоцуляк, Анни Славінської, Уляни Роман.

Окремої уваги заслуговують писанки Тараса Городецького. За свої 42 роки писанкар настільки оволодів цим видом мистецтва, що став одним з найшанованіших майстрів-писанкарів не лише в Україні, а й у цілому світі. Інженер-будівельник писанкою захопився наприкінці 1980-х років. Музеї та колекціонери США, Німеччини, Чехії, Польщі прагнули мати у своїх збірках роботи Тараса Городецького. Палітра його творчості надзвичайно широка: давні народні символи гармонійно поєднані з використанням трипільської символіки, сокальських і космацьких мотивів.

Спогади, повернення в дитинство, навернення до свого - у рушниках, вишиваних оберегах українства. У колекції дизайнерки Оксани Амброз-Трихти рушників чимало, але для Великодня вибрала якнайкращі. Колекціонерка об'їздила багато районів України, подружилася з майстринями на Поліссі і Полтавщині, зібрала цікавий наочний матеріал, який використовується в декоративних побутових речах для оздоблення інтер'єру.

Виставка триватиме до 28 квітня. «Віримо, що вона стане поштовхом до колекціонування, розписів писанок і вишивання для багатьох шанувальників народного мистецтва», - зазначає Марія Климчак.

Фото: Maria Klimchak, Galyna Ugryna

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-