Українську стрічку відібрали на кінофестиваль у Німеччині

Українську стрічку відібрали на кінофестиваль у Німеччині

Укрінформ
Стрічку українського режисера Олексія Радинського «Колір фасаду: синій» відібрано до конкурсу Міжнародного фестивалю короткометражного кіно в Обергаузені, Німеччина.

Про це повідомляється на сторінці фільму у Facebook

"Міжнародна прем'єра фільму "Колір фасаду - синій" відбудеться в основному конкурсі Міжнародного кінофестивалю короткометражних фільмів в Обергаузені", - йдеться у повідомленні.

Фільм Радинського розповідає про архітектора Флоріана Юр'їва, який спроектував відому "Літаючу тарілку" на Либідській. Сюжет фільму зосереджено на боротьбі Юр'єва зі столичними забудовниками.

Флоріан Юр'єв у
Флоріан Юр'єв у "Літаючій тарілці", 15 листопада 2017 р.

Олексій Радинський розповідає історію створення кінострічки на сайті Docudays UA:

"Робота над фільмом про Флоріана Юр’єва та ситуацію навколо його «Літаючої тарілки» розпочалася ще до нашої участі в проекті Civil Pitch. Восени 2017 року нам вдалося здійняти доволі багато галасу щодо планів перетворити київську «Літаючу тарілку» на вхідну групу до торговельного центру Ocean Mall. У результаті виникла громадська ініціатива SaveKyivModernism, а забудовник, який за підозрілою схемою орендував у держави «Літаючу тарілку», був змушений публічно відмовитись від своїх планів (як ми зараз знаємо, це був лише тактичний маневр, адже жодних інших проектів щодо майбутнього «Літаючої тарілки» досі не оприлюднено). Від початку проект фільму супроводжував публічну кампанію на захист «Літаючої тарілки». Однак цей фільм не є стандартним «активістським фільмом» про перебіг громадянського спротиву, а сам Флоріан Юр'єв аж ніяк не відповідає стандартним уявленням про громадянського активіста чи учасника антизабудовного руху. Для мене найцікавішим було те, як людина, зайнята упорядкуванням своєї творчої спадщини, написанням автобіографії та іншими справами, якими варто займатися у віці 89-ти років, вирішує від усього цього відволіктися й узяти на себе тягар громадянської боротьби. Навіть не заради того, щоб уберегти від знищення свій власний архітектурний твір. Радше для того, щоб нагадати своїм сучасникам (тут я процитую самого Флоріана Ілліча): «Шлях капіталізму пройдено»", - розповів режисер.

Українська прем'єра фільму "Колір фасаду - синій" відбудеться вже цього тижня на Міжнародному фестивалі документального кіно про права людини Docudays UA.

Фото: перше - з сайту Docudays UA, друге - скріншот з сайту фестиваля у Німеччині, третє - Sasha Kovalenko

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-