У Міннеаполісі вчать писати українські писанки та пекти паски

У Міннеаполісі вчать писати українські писанки та пекти паски

Фото
Укрінформ
Українсько-американський громадський центр (Ukrainian American Community Center) у Міннеаполісі проводить серію майстер-класів з нагоди підготовки до Великодня.

Черговий семінар з розпису яєць відбудеться 16 березня, повідомляється на сторінці події у Facebook.

«Дізнайтесь про старовинне українське мистецтво розпису яєць під час майстер-класів, які розкриють традиційну техніку та візерунки. Дізнайтесь про історію та символізм цієї експресивної форми мистецтва та наповніть свої великодні кошики прекрасними писанками!», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що упродовж березня Українсько-американський громадський центр пропонує цікаві майстер-класи з виготовлення українських писанок. Від учасників не вимагається попердньої підготовки – весь процес буде вивчатися поступово, починаючи від розподілу яйця на сектори, промальовування візерунка олівцем, нанесення розплавленого воску, розфарбовування у кілька етапів і завершуючи остаточним видаленням воску. Початківцям пропонується починати з двох- чи трьохколірної писанки і вже потім переходити до складних візерунків з різних куточків України.

«Упродовж століть українці прикрашали яйця до Великодня за допомоги простих інструментів. І зараз для розпису писанок традиційними візерунками потрібні лише фарби, бджолиний віск та писачок», - йдеться у повідомленні.

Інструктаж з писанкарства проводитимуть Еллі Перчишин та Майкл Прокопюк.

Цікаво, що Еллі Перчишин, яка розписує яйця з трьох років, навчилася цьому від бабусі, відомої писанкарки Любові Перчишин. Повідомляється, що роботи Любові Перчишин знаходяться на постійно діючій виставці у Білому домі у Вашингтоні.

Зазначається, що родина Перчишин зберегла мистецтво писанкарства у Міннеаполісі живим, зокрема, завдяки крамничці  Ukrainian Gift Shop, яку називають найстарішою крамничкою виробів української народної творчості у США. Магазин продає набори для писанкарства по всьому світу, у тому числі в Україну.

Макл Прокопюк народився у Міннеаполісі і зростав в оточенні української культури. Він понад 20 років був учасником фольклорного ансамблю «Черемош» (Cheremosh Ukrainian Dance Ensemble) і також досяг великої майстерності у писанкарстві.

Спробувати свої сили у писанкарстві можна за адресою: 301 Northeast Main Street, Minneapolis, MN 55413, з 13:00 до 15:00 CDT. Наступні майстер-класи відбудуться 23 та 30 березня. Набори з усім необхідним приладдям будуть замовлятися завчасно для кожного учасника майстер-класу, отже, організатори просять охочих реєструватися заздалегідь..

Раніше, 9 березня, Українсько-американський громадський центр розпочав серію кулінарних курсів. Першим відбувся майстер-клас із випікання пасок за сімейними рецептами. Проводила майстер-клас Гіларі Робертсон, яка закінчила дві престижні школи кулінарної майстерності - Johnson & Wales та Le Cordon Bleu і довгі роки веде різноманітні кулінарні курси.

Фото: сторінка події у Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-