Директор Української школи в Осло: наші діти перемагають у мовних конкурсах в Україні

Директор Української школи в Осло: наші діти перемагають у мовних конкурсах в Україні

Ексклюзив
Укрінформ
Суботня Українська школа «Еллісів» працює у норвезькому Осло при ГО «Український культурно-освітній Центр у Норвегії.

Заклад надає тамтешнім маленьким українцям можливість навчатись рідною мовою, розвивати свою культуру, зберігати звичаї та традиції рідного народу.  У рамках навчання викладачі, зокрема, заохочують учнів  до участі у різноманітних літературних та мовних конкурсах в Україні.

Що це дає норвезьким українцям та яким чином учням школі вдається досягати високих результатів у навчанні, Укрінформу розповіла директор навчального закладу Зіна Петренко.

«Наші діти беруть участь у конкурсах. Це дуже позитивно для розвитку творчих здібностей учнів, і ми всіляко підтримуємо їх. Такі конкурси мають за завдання виявити найталановитіших учасників», - сказала директор «Еллісів».  

Вона зазначила, що для учнів українських шкіл в діаспорі такі творчі заходи мають ще одну дуже важливу мету. «Наші діти мають змогу відчути себе частинкою України, відчути себе на рівних або ще й позмагатися за перемогу із дітками-носіями української мови. Кожна така участь приносить радість, а кожна перемога окрилює та надихає», - розповідає Зіна Петренко.

Пані Зіні є чим пишатися, адже вихованці її школи регулярно здобувають перемоги й відзнаки у низці конкурсів в Україні. Українська школа "Еллісів" однією з перших закордонних установ-учасниць отримала нагороди у Міжнародному проект-конкурсі "Тарас Шевченко єднає народи". Так, наприкінці 2018 року учениця суботньої Української школи «Еллісів» при ГО «Український культурно-освітній Центр у Норвегії» Богдана Клепп посіла 3-є місце у номінації "Декламація творів Т.Шевченка іноземною мовою".

Міжнародний проект-конкурс 2017 «ТАРАС ШЕВЧЕНКО ЄДНАЄ НАРОДИ»: Т.Г.Шевченко "Тече вода з-під явора". Виконує Евеліна Сіміонка-Конопада учениця Української школи «Еллісів», місто Осло, Норвегія

Роком раніше Евеліна Сіміонка-Конопада стала переможницею конкурсу в номінації «Мистецька надія». А почесними грамотами були відзначені Валерія Баранчук, Аріна Баранчук, Марія Звєрєва, Богданка Клепп.

За три роки проведення (2016 -2018) проект-конкурс як вияв культурної дипломатії мав значний суспільний резонанс, об'єднавши через Шевченкове слово понад 700 учасників із 49 країн світу від 3 до 97 років. Полум'яне слово пророка української нації лунало 48-ма мовами.

В іншому конкурсі "Змагаймось за нове життя", присвяченому Лесі Українці, у 2018 році перемогли одразу кілька учнів «Еллісів». Перше місце посіли Котов  Артем, Тритеніченко Роман, Тритеніченко Тамара, Богдана Клепп.

Поетично-музична композиція на тему твору Лесі Українки «Сім струн». Виконує Юлія Богдана Клепп, учениця Української школи «Еллісів», місто Осло, Норвегія

«Наразі готуємо роботи учнів ще на один конкурс - Міжнародний конкурс юних перекладачів «Мовограй», організовний Спілкою українських освітян діаспори. Діти старанно перекладають твори з норвезької на українську», - розповідає директор школи.

А Богдана Клепп зі своїм віршем про Україну бере участь у конкурсі патріотичної поезії імені Олени Теліги та Олега Ольжича. 

До конкурсів дітей готує вчителька Ніна Хаґен разом з батьками. Пані Ніна, до речі, була визнана однією з найкращих у світі закордонних викладачів української мови. Вона посіла друге місце  у міжнародному конкурсі  «Найкращий учитель української мови за кордоном» 2015-2016 рр. у номінації «Учитель початкової школи».

Директор «Еллісів» розповідає, що усі відвідувачі української школи є учнями загальноосвітніх норвезьких шкіл. І  щосуботи вони присвячують 5 годин заняттям у суботній школі. «Ми вивчаємо не лише українську мову, не тільки вчимо дітей  читати, писати і розмовляти українською, а ще й прищеплюємо їм любов до свого рідного, українського. Вивчаємо історію, культуру, традиції нашого народу, проводимо 6-7 традиційних українських свят на рік. Діти старанно готуються, вчать пісні й танці, готують інсценізації народних казок», - розповіла пані Зіна.

Так, у грудні до учнів приходив Святий Миколай, а у січні учні школи знову за традицією проведуть зимове свято.  «Ми відзначимо одразу всі свята зимового циклу. Діти вчать колядки, щедрівки, засівальні, віншувальні пісні, дізнаються, як саме святкували ці свята в Україні. Навіть різдвяну зірку та дідуха зробили своїми руками», - розповідає директор «Еллісів».

Щоб мотивувати дітей, у школи наразі працюють над створенням танцювального ансамблю, хору, вокальної групи. «Ми раді мати в нашій команді вчителя музики та вокалу Ольгу Єлошину та викладача хореографії Анастасію Засєдько. Навіть створювати традиційне українське вбрання для нашого ансамблю ми взялися – народна майстриня Катерина Буханцова керує роботою «Етномайстерні», - зазначила пані Зіна.

Вона висловила сподівння, що "Посольство України в Норвегії допоможе школі з цією роботою".

Читайте також: 13-річна українка з Норвегії склала вірша про Україну в серці

Як зазначається на сторінці школи у Facebook, Українська школа "Еллісів" в Осло приймає на навчання всіх українських дітей від 3-х років, які бажають швидко читати, гарно і грамотно писати та вільно розмовляти рідною мовою. Буде можливість пройти атестацію і отримати документ про освіту. Школа має чудових, самовідданих учителів і забезпечена українськими підручниками.

Наразі у "Еллісів" викладають такі предмети: українська мова, читання, каліграфія, українознавство, природознавство, риторика, українська література, історія України, математика. Є можливість факультативного викладання інших предметів.

При школі працює норвезький осередок Української скаутської організації «Пласт», а пластові майстерки користуються особливим попитом. Наразі у школі працюють над створенням українського дитячого театру та танцювального колективу. У подарунок від спонсорів школа отримала українські дитячі книжки для власної бібліотеки. 

Фото: сторінка Міжнародного проект-конкурсу "Тарас Шевченко єднає народи" у Facebook, сторінка Української школи "Еллісів" у Facebook

Відео: Українська школа "Еллісів

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-