13-річна українка з Норвегії склала вірша про Україну в серці

13-річна українка з Норвегії склала вірша про Україну в серці

Укрінформ
Юлія Богдана Клепп з Норвегії склала вірша про Україну.

Твір дівчинки бере участь у конкурсі патріотичної поезії імені Олени Теліги та Олега Ольжича, повідомляється на сайті організаторів конкурсу - Культурної референтури ОУН (КР ОУН).

«КР ОУН публікує твори, надіслані на Конкурс патріотичної поезії імені Олени Теліги та Олега Ольжича. Відгуки та «лайки» уважних читачів патріотичних віршів поетів-початківців будуть враховані при підбитті підсумків конкурсу учасниками журі. Автор: © Юлія Богдана Клепп, 13 років, учениця Української суботньої школи «Еллісів», м. Осло, Норвегія», - йдеться у повідомленні.

***

Не знаю, плачу я чи віоліна,

Зливаюсь з нею я в одне на мить,

Я народилась вдалині від України,

Але чомусь вона мені болить.

Норвезька скрипка гра, а з неї лине

Говерли оксамит й Дніпра блакить.

Я Скандинавської землі дитина,

Чому ж Вкраїна так мені болить?

Чи то маленьке серце відчуває

Історію, яка була давно,

Голодомор мені в душі палає,

Смертельний біль, і сльози, і зерно.

Я бачу, коли скрипка моя грає,

Як наяву, голодних тих людей,

Колоссячко, що дівчинка тримає

І притискає до своїх грудей.

Я граю, й туга та пшенична

Так обгортає, що бракує слів,

Як déjà vu, як пам’ять генетична,

Дійшла до мене з глибини віків.

Швидким вібрато плаче віоліна

Чи то вже я…  й рука моя тремтить.

Я маю в серці Маму-Україну,

І ось тому вона мені болить.

©Julia Bogdana Klepp

Листопад 2018.

Оргкомітет конкурсу також опублікував листа від Юлії, в якому вона розповідає про себе і про болючі сторінки з історії України, що спонукали її до написання вірша.

«Доброго дня! Мене звати Юлія Богдана. Мені 13 років. Я народилася і живу в місті Осло. Це в Норвегії. Моя перша мова – норвезька,  я вільно розмовляю англійською мовою, а ще в школі я вивчаю французьку мову.  Але я також українка, тому я ходжу щосуботи вивчати українську мову до Української cуботньої школи «Еллісів».  Я граю вже багато років на скрипці і на фортепіано. Я дуже люблю читати книжки і писати. Можливо, я стану письменницею та скрипалькою.

В українській школі ми вивчаємо українську мову, а ще історію, культуру і традиції нашого народу. Кожного року в нас у школі проводять урок пам’яті жертв Голодомору в Україні. Тоді нам усім стає дуже сумно, ми думаємо про тих дорослих та дітей, які загинули. Ця тема мене дуже хвилює, я завжди переживаю.  Я люблю слухати «Мелодію» композитора Скорика, тож мені й захотілося заграти її на скрипці. Я чую там багато сумних нот, це біль українського народу, це його сльози.  А ще я уявляла  тих діток, які просили їсти під час Голодомору, у яких не було навіть хлібчика.  Мені здається, що скрипка справді плаче, коли грає «Мелодію». Ось про це мої рядки, які підказала мені скрипка.  Це наш із  нею вірш. А мама трошки допомогла нам підібрати правильні слова, бо ми дуже хвилювалися.

Цього року я вперше побувала у Львові. Я дізналася багато нового про історію України. мене дуже зацікавила історія УПА, ми купили книжки, сувеніри, також побували в «Криївці».  Я дуже пишалася, що я знала, як треба відповісти, коли при вході мені сказали «Слава Україні!». Я сама правильно відповіла «Героям Слава!».  Тепер я буду  розповідати про УПА та українських героїв у своїй норвезькій школі.

Слава Україні! Героям Слава!

З повагою,

Юлія Богдана»

Як зазначається на сайті ОУН, Всеукраїнський дитячий конкурс патріотичної поезії імені Олени Теліги та Олега Ольжича оголошений у жовтні 2018 року.

До участі в конкурсі запрошується українська учнівська молодь – юні поети і поетеси віком від 7 до 17 років. Кожен учасник чи учасниця конкурсу подає один рукопис обсягом щонайбільше 10 власних віршів українською мовою, з яких щонайменше один вірш мусить мати виразне громадянське, патріотичне звучання.

Оцінювати поезії буде журі у складі літературознавців, поетів, прозаїків, дитячих письменників, пердставників ОУН. Твори учасників конкурсу в процесі розгляду публікуватимуться на сайті Культурної референтури ОУН http://kroun.info, на сторінці КР ОУН у соцмережі Фейсбук http://fb.com/KultReferenturaOUN.

Оголошення результатів конкурсу і нагородження переможців відбудеться 3 лютого 2019 року, в день 90-річчя ОУН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-