У Чикаго презентують унікальну виставку українських вишиванок

У Чикаго презентують унікальну виставку українських вишиванок

Фото
Укрінформ
Унікальна різдвяна виставка вишиванок, створених чотирма поколіннями родини з українським корінням, представлена в Українському Національному музеї у Чикаго.

Про це повідомляється на Фейсбук-сторінці музею.

«Важко порахувати, скільки узорів перенесено на біле полотно жіночими руками чотирьох поколінь однієї родини, чиє коріння в Україні. Роксоляна Тимяк-Лончина зібрала у своїй скрині унікальну колекцію вишивок, переданих у спадок від бабуні», - зазначила куратор виставки Марія Климчак.

 «У кожного з нас є ниточка - символ, слід життя, знак, що зберегла народна мудрість. А отже, накладаючи нитку на полотно, вишивальниці виводять на світ не лише свій рід, але й цілий етнос, повертаючи з небуття знання, які, здавалося, загублені назавжди», - вважає хранителька родинної спадщини, лікар і фотохудожник Роксоляна Тимяк-Лончина, яка проживає в Чикаго.

З її особистої ініціативи та за підтримки родини й відкрилася ця унікальна виставка. Зазначається, що на прикладі експозиції можна відстежити розвиток декоративного мистецтва в еміграції, коли вишивалися сорочки до шлюбу, подушки, постіль, обруси, дитячі ковдрини, декорували меблі тощо.

Виставка недарма має назву «Натхненна природою: створена чотирма поколіннями жінок» родини Роксоляни Тимяк-Лончини. Марія Климчак надзвичайно поетично змальовує зв’язок між природою і людиною.

"Коли мороз малює вікна, снується нитка роду, єднає світ Божий прядивом оберегів. За шибами місто засипає снігом. Крізь снігові намети хтось розмітає вузьку стежку для нормального життя звичайних людей. Біля вікна сидить жінка, в білих руках біле полотно. Щоб загасити у душі відчуття того, що втрачено назавжди, вона малює простір для себе між серцем і небом на обрії. У ньому Україна: Заболотівці, Коломия, Глиняни, Львів, паралельно – Німеччина, Канада, США. Її настрій, емоції висловлюють невисказане у вигадливому узорі, який передає в інше місто, родині, де мистецтво вишивання замінює телефонні розмови і телевізор», - розповідає кураторка виставки.

Цікавою є історія про те, як «вишиваномагія» захопила цілу родину. А сталося це однієї зими, яка засипала снігами усі дороги в м. Сиракюзи, де поселилася родина Роксоляни Тимяк-Лончини. Засипані снігами усі дороги, неможливо вийти з хати, не працюють школи. Під руками голка з ниткою і полотно, через кілька днів готова подушечка-ясьок. Сьогодні ж в руках Роксоляни фотоапарат, на її світлинах обрамлена миттєвість пам’яті поколінь - розкішні китиці різдвяних квітів з вікон, нею розмальвані.

«Не оминіть нагоди побачити вишукану і самобутню, святкову та космічну вишивану виставку», - закликала куратор виставки Марія Климчак. Вона запросила охочих  «зазирнути на мить у грудневий день, у морозяний віддих святкових небес, перенесений Роксоляною в арт-натхнення», і найголовніше - повернутисяся до своїх витоків.

Виставка триватиме до 28 грудня.

Фото: з Фейсбук-сторінкі Українського Національного музею у Чикаго

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-