День народження «Міфу»: сьогодні Василь Сліпак відзначив би своє 44-річчя

День народження «Міфу»: сьогодні Василь Сліпак відзначив би своє 44-річчя

Укрінформ
Герою України, оперному співаку світового рівня Василю Сліпаку, який пішов добровольцем захищати Україну від російського агресора і загинув 2016 року, нині виповнилося би 44 роки.

Про це нагадав Президент Петро Порошенко на своїй сторінці у Фейсбуці.

“Сьогодні своє 44-річчя святкував би оперний співак світового рівня, соліст Паризької національної опери, Герой України Василь Сліпак. Він завжди був активним учасником розбудови української держави: починаючи від Помаранчевої революції та закінчуючиРеволюцію Гідності, де Василь очолив волонтерський рух і координував у Франції громадські акції, спрямовані на підтримку України”, — зазначив Президент.

Він нагадав, що Василь Сліпак у 2014 році пішов боронити Українську державу від російського агресора і загинув 29 червня 2016 року від кулі снайпера поблизу смт Луганське.

”Герої не вмирають”, — відзначив Петро Порошенко.

Як повідомлялося, Василь Сліпак (1974-2016) — український оперний співак (бас-баритон), соліст Паризької національної опери, волонтер, учасник бойових дій під час війни на Сході України, позивний «Міф», Герой України.

Народився у Львові. Коли на Донбасі почалася війна, створив благодійну організацію ”Fraternité Ukrainienne/Українське братство”, допомагав українським захисникам, познайомився із вояками Добровольчого українського корпусу ”Правий сектор”, згодом сам долучився до них.

Василь Сліпак тричі був на фронті. Уперше поїхав на війну у травні 2015 року. Воював у Пісках у районі Донецького аеропорту. Брав участь у боях за Авдіївку у складі 1-ї окремої штурмової роти 7-го окремого батальйону Добровольчого українського корпусу. Повернувся пораненим. Вдруге поїхав на фронт у вересні 2015 року, у Водяне, на лінію зіткнення, у жовтні повернувся до Парижа. В червні 2016 року знову поїхав на Донбас. 29 червня 2016 року загинув у бою від кулі ворожого снайпера. 30 червня 2016 року Василь Сліпак був нагороджений Орденом ”За мужність” I ст. (посмертно), став першим Героєм України серед добровольців. Похований на Алеї героїв Личаківського цвинтаря Львова.

І’мя Всиля Сліпака від 14 жовтня 2018 року офіційно присвоєно Культурно-інформаційному центрові при Посольстві України у Франції.

Документальний фільм "Міф" Леоніда Кантера та Івана Яснія про Василя Сліпака мав найширший прокат в історії українського документального кіно. В Україні прем'єра відбулася 8 лютого, після чого стрічку побачили в багатьох європейських країнах, США та Канаді.

Видатного українського співака і воїна Василя Сліпака вшанують у його день народження грандіозним концертом у Києві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-