Декрет в Англії: 52 тижні відпустки для мами або тата

Декрет в Англії: 52 тижні відпустки для мами або тата

Укрінформ
Декретна відпустка у Великій Британії триває 52 тижні, а піти в декрет можуть як мама, так і тато.

Про це пише Gazeta.ua.

«Декретна відпустка у Великій Британії триває 52 тижні. Жінка не зобов'язана брати їх усі. Але, за законом, вона повинна взяти 2 тижні відпустки після народження дитини, або 4 тижні, якщо вона працює на заводі чи фабриці», - розповідає українка Олена.

За її словами, про вихід на роботу треба попереджати завчасно. Якщо жінка планує вийти раніше або ж пізніше зазначено терміну, вона пише офіційного листа за 2 місяці до моменту коли планує повернутися на роботу.

Олена зазначає, що в Англії оплачують 39 тижнів декрету. Сума складає 90% від середньої тижневої заробітної плати жінки (разом з податком).

«Піти у декретну відпустку в Англії можуть як жінки так і чоловіки: це називається "розділена декретна відпустка". Роботодавці досить строго ставляться до довготривалих декретів тож у деяких сім'ях беруть декретну відпустку по черзі мати й тато», - розповідає Олена.

Взагалі, за її словами, піти в декрет у Вели Британії є можливість, якщо зарплата складає приблизно 3 963 грн. на тиждень, а роботодавець попереджений про намір взяти декретну відпустку не пізніше 28 днів до виходу в декрет. Також потрібно надати докази вагітності: довідку від гінеколога або інші документи які підтверджують що жінка вагітна.

Олена додає, що деякі мами виходять на роботу набагато раніше ніж спливуть 52 тижні декретної відпустки. У таких випадках найчастіше дитину віддають в садок. «Такі садки (яслі) беруть дітей від 6 місяців і навіть менше. Проте ці заклади платні, оскільки у Великій Британії діти до 3-х років не мають права безкоштовно відвідувати садок", - додає Олена.

Фото: сторінка Фейсбук-спільноти МамаБачить. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-