Українська діаспора закликає лідерів країн G-20 не зустрічатися з Путіним в Аргентині

Українська діаспора закликає лідерів країн G-20 не зустрічатися з Путіним в Аргентині

Укрінформ
Українські організації в США, Канаді, Ірландії та інших державах закликають політиків не зустрічатися з російським президентом Володимиром Путіним на саміті G20 в Аргентині. Якщо ж зустріч є неминучою, українці просять очільників держав висловитися на захист України.

Про це повідомляє Голос Америки.

Зокрема, Олена Козлова-Пейтс представляє групу українців в американських штатах Північна та Південна Кароліни. Спільнота закликає українців у США звернутися до президента Трампа на веб-сайті Білого дому і попросити його терміново закликати Путіна негайно відпустити українських моряків і політв’язнів, а також "піти геть з України". Їхня група вже 5-й рік допомагає українським ветеранам, сиротам і родинам загиблих.

"Ми закликаємо своїх лідерів до наступного: цих вихідних в Аргентині вони мають наполягти, щоб Росія негайно відпустила українських моряків, випустила на волю українських політв’язнів і йшла геть з України, – говорить Олена. – На зустрічі країн G20 у них буде можливість сказати про це Путіну".

Тому громада українців у Штатах звертається до Трампа з вимогою зупинити російську агресію проти України.

"Я бачу це як можливість для нашої громади звернути увагу лідерів, яких ми обрали, на теми, що нас хвилюють. Ми постійно це робимо на локальному рівні в нашому штаті, а також із нашими представниками в Конгресі. Але цього разу звертаємося до президента. Він має можливість допомогти зупинити диктатора Путіна в Україні, що для нас у цей час головне. У будь-якому разі ми будемо продовжувати підтримувати Україну, допомагати, як робили це впродовж останніх п’яти років", - зазначила вона.

Олена вірить, що результат такої ініціативи не забариться, бо в минулому українській громаді вже вдалося добитися кількох вагомих рішень.

У свою чергу, до закликів українців діаспори долучилася Антоніна Кумка, президент Canada Ukraine International Assistance Fund, що базується в канадському Торонто. Організація постійно привертає увагу до ситуації в Україні, а також працює над проектами, пов‘язаними з реабілітацією українських ветеранів та підтримкою їхніх сімей.

А.Кумка розповідає, що українці в Канаді миттєво почали писати листи до своїх депутатів з вимогою більшого тиску на Росію у світлі того, що відбулося в Азовському морі.

"Зараз, на мою думку (і на думку багатьох, із ким спілкуюся) більш ефективним "тиском" на керівників держав та донесенням послання є саме масові звернення громадян та мешканців відповідних країн, – стверджує Антоніна. – Не вуличні акції, а саме цільові звернення, з чітким посилом. Зустріч в Аргентині може стати початком нових ідей щодо того, як країнам поводити себе з Росією. Завдання закордонних українців сьогодні – направити ці ідеї у правильне русло".

Водночас Микола Круцик, який очолює Асоціацію українців в Республіці Ірландія (АУРІ), також підтримав заклили закордонного українства до лідерів держав через нові агресивні дії РФ у Керченській протоці. Сама організація існує з 2008 року, а з 2014 зосередилась на допомозі Україні в боротьбі з агресором. АУРІ підтримує захисників України та їхні сім’ї. Цього року вони також координують акцію "Об’єднані прапором", у рамках якої український прапор подорожує по світу.

"Ірландія фактично тримається осторонь будь-яких світових проблем і зберігає нейтралітет, – пояснює Микола. – У зв’язку з загостренням ситуації в Україні українці в Ірландії почали звертатися до парламентарів різного рівня з чіткими посланнями про агресію Росії щодо України, з закликами чинити більший тиск на Росію, щоб вона негайно звільнила всі захоплені території України та звільнила полонених, які утримуються в російських тюрмах".

Крім того, очільник Асоціації українців в Ірландії також закликав представників уряду, які будуть запрошені до Аргентини на G20 як гості, висловити свою підтримку Україні.

Як повідомляв Укрінформ, саміт G-20 відбудеться в Буенос-Айресі (Аргентина) з 30 листопада по 1 грудня. 

Раніше президент США Дональд Трамп заявив, що розглядає можливість скасування зустрічі з Володимиром Путіним наприкінці цього тижня в Аргентині на саміті G-20 через агресію РФ проти України в Азовському морі.

Президент Петро Порошенко в інтерв'ю американським ЗМІ розповів, що розраховує на підтримку Президента США Дональда Трампа під час саміту G20, а одним з її варіантів, окрім заклику до Путіна забиратися з України, може бути захід кількох суден НАТО в Чорне море.

Фото: ukrainian.voanews.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-