У Музеї діаспори в Києві - виставка, присвячена художнику-емігранту Кричевському

У Музеї діаспори в Києві - виставка, присвячена художнику-емігранту Кричевському

Укрінформ
У Музеї української діаспори проходить виставка проекту "Микола Кричевський. Мистець і світ", приурочена до 120-річчя з дня народження видатного українсько-французького художника, майстра акварелі, представника знаменитої художньої династії Кричевських.

Про це повідомляє на своїй сторінці у Фейсбуці прес-служба музею.

"Масштабна експозиція робіт мистця із колекцій Музею української діаспори, Національного художнього музею України та кількох приватних збірок охоплює всі періоди творчості художника, різні напрями й жанри його мистецької діяльності. На виставці будуть представлені найбільш ранні та рідкісні роботи майстра – пастелі, створені в 1920-их роках в Ужгороді й Празі, зокрема, "Базар в Ужгороді" (1923-1924), "Стара з гарбузами" (1924) та "Біля колодязя. Ужгород" (1928)", - йдеться у повідомленні. 

Також до виставки увійдуть акварелі 1930-их років, написані художником у різних куточках Франції – у Котеретсі, Ментоні, Ніцці, Версалі, на узбережжі Лакано - в роботах яких простежується пошук індивідуального стилю мистця, формування характерної для нього техніки та палітри.

"Микола Кричевський зумів продемонструвати досконале володіння аквареллю, поєднавши її з підводкою тушшю й виробивши унікальну авторську техніку. Всі його акварелі, виконані в постімпресіоністичному стилі, вирізняються висвітленою кольоровою палітрою, легкістю і невимушеністю, відчуттям прозорості води й невагомості архітектури", – розповіла куратор виставки, мистецтвознавець Ганна Лексіна.

Щодо зрілого етапу творчості Кричевського (1940-1950-ті роки), то він буде представлений взірцевими паризькими та венеційськими пейзажами, серед яких особливе місце належить краєвидам Пон-Неф (Новий міст). Про ще одну сторінку життєвих подорожей Кричевського "розкажуть" рідкісні американські акварелі, написані мистцем у Нью-Йорку. 

За словами куратора виставки, деякі з творів, що увійдуть до експозиції, були нещодавно передані зі США племінницею Миколи Кричевського – Катериною Кричевською-Росандіч, і в Україні демонструватимуться вперше. З-поміж них – малюнки, створені митцем до книги Миколи Гоголя "Тарас Бульба", виданої 1945 року в Парижі французькою мовою. 

Також мистецька добірка експозиції буде доповнена документами та світлинами з колекції Музею української діаспори та приватних архівів із різних країн, які відкриють донедавна невідомі факти з біографії майстра. Серед них – паспорт, виданий Миколі Кричевському як громадянину Франції в Парижі 1954 року, а також унікальні фото художника періоду Другої світової війни.

У рамках виставкового проекту також буде представлено альбом "Мистець і світ", перше масштабне видання про Миколу Кричевського, авторами якого є мистецтвознавці Оксана Підсуха та Ганна Лексіна.

"І альбом, і виставковий проект мають на меті "заново" відкрити багату творчу спадщину французького українця Миколи Кричевського, вивести його ім’я з тіні славетної родини, підкреслити неповторність таланту мистця як яскравого віртуоза акварелі та вишуканого лірика міського краєвиду", – сказала директор Музею української діаспори, мистецтвознавець Оксана Підсуха.

Виставковий проект "Микола Кричевський. Мистець і світ" створено за підтримки Благодійного фонду "ДАР", Міжнародного благодійного фонду світових українців "Діаспора", Французького Інституту в Україні та за участі Національного художнього музею України.

Виставка триватиме до 20 січня 2019 року за адресою: вул. Московська, 40 б.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-