В архіві Праги знайшли листи українських дітей про Голодомор

В архіві Праги знайшли листи українських дітей про Голодомор

Фото
Укрінформ
У празькому архіві знайшли численні листи української діаспори з проханням не приховувати інформацію про Голодомор та допомогти мільйонам голодуючим українцям. Особливо зворушливими були дитячі вірші та малюнки, присвячені голоду. 

Про це повідомляє Радіо Свобода.

"Українська діаспора в міжвоєнній Чехословаччині (1919–1939) активно відгукнулась на трагедію Голодомору в Україні. До усього світу полетіли з Праги і Подєбрадів численні листи і звернення з проханням не приховувати інформацію про Голодомор, допомогти мільйонам голодуючих українців в одній з найбільших житниць в Європі. Та особливо зворушливу пам'ять залишили дитячі листи та малюнки, присвячені Голодомору", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що першим повідомив світові про трагедію голодуючих в Україні історик і політолог Ольгерд Бочковський, який тоді жив у Празі. Своїм "J`accuse!" – "Я звинувачую!" він звернувся, зокрема, і до тодішнього прем’єр-міністра Франції Едуарда Ерріо, який заперечував Голодомор, заявивши після поїздки до України, що бачив там "квітучий сад".

15 лютого 1933 року з ініціативи Української національної жіночої ради в Празі і за підтримки Софії Русової був оприлюднений заклик до народів світу звернути увагу на Голодомор в Україні й надати допомогу її населенню. 29 жовтня 1933 року Союз українських журналістів і письменників на чужині в Празі провів засідання-маніфест на знак протесту проти політики знищення голодом народу України. З цієї нагоди був виданий французькою та англійською мовами заклик до журналістів світу. 

Найбільш хвилюючі звернення залишили діти українських емігрантів, матеріали яких були опубліковані у часописі "Наша Україна".

Наприклад, спогад 9-річного Олега Зозуленка з дитячого сиротинця в Подєбрадах (збережений правопис оригіналу): "29 жовтня 1933 року ми відзначали День Голоду й смутку. Наші виховательки цілий день не їли і розказували нам, що цей день є присвячений голодним братам і сестрам на Україні, що тисячами – мільйонами вмирають від голоду. Ми хочемо помогти їм. Ми малі і не можемо заробляти гроші, але те, що дістали від знайомих – 10 крон всього і післали на голодних дітей".

Водночас, 11-річна Галя Романченківна написала: "Поможіть же, любі браття, дітям на Вкраїні, що тяжко здобувають хліб собі щоденний".

Сьогодні всі дитячі листи та малюнки, присвячені Голодомору в Україні, зберігаються у чеських архівах і бібліотеках.

Фото: Радіо Свобода

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-