Помер відомий український громадський діяч Росії Микола Жигло

Помер відомий український громадський діяч Росії Микола Жигло

Укрінформ
У російському Петербурзі відійшов у вічність відомий ландшафтний архітектор, громадсько-культурний діяч, поет Микола Жигло.  

Про смерть видатного діяча української діаспори в Росії стало відомо 29 жовтня, повідомляє кореспондент Укрінформу з посиланням на російського громадського активіста Валерія Семененка. 

Уродженець Слобожанської України, він замолоду пов’язав свою долю з Ленінградом, потім Петербургом, де займався будівництвом, проектуванням, реставрацією садово-паркових об'єктів. За його безпосередньої участі проводилась реставрація Петропалацу, Стрельні, Таврійського саду, Марсового поля, Піскарєвського меморіалу, парку 300-річчя Санкт-Петербургу, Мурінського рівчака та багато іншого. Крім того, він втілив у життя проект реставрації Ординарного скверу під майбутній пам’ятник Тарасу Шевченку в Петербурзі.

На замовлення Придніпровського відділення Міжнародної академії наук безпеки людини і природи Жигло виконав ландшафтну концепцію «Географічного центру України». Він творив поезію садово-паркового мистецтва, як виявлення єдності людини і суспільства з природою. Високопрофесійна робота Жигла відзначена дипломами Міжнародних виставок садово-паркового дизайну.

Микола Жигло мав близько 70 публікацій на професійні та літературні теми. Він одночасно був архітектором, художником, українським громадським діячем, поетом, а також одним із засновників Української національно-культурної автономії Санкт-Петербургу, яку очолював протягом багатьох років.

На вірші поета Жигла написано більше 30 пісень. Серед них такі популярні, як «Земля слов’ян», «Соборна Україна», «Чумацький шлях» та інші. Поезія Жигла милозвучна, повна іскристого гумору і співучості, вона наповнена щирою любов’ю до України,

У 2004 році за подвижницьку працю М.Жигло став лауреатом премії фонду Тараса Шевченка. На другому Всесвітньому форумі українців він був обраний до Української Координаційної Ради.

Микола Жигло нагороджений орденами та медалями, почесними грамотами Президента України, Генерального консульства України. Українські громадські організації Росії висловлюють пошану Жиглу, який своєю діяльністю заслужив великий авторитет, як патріот України.

Фото: скріншот з відео

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-