СКУ закликає Дуду переглянути поправки до польського

СКУ закликає Дуду переглянути поправки до польського "історичного закону"

Укрінформ
Президент Світового конгресу українців (СКУ) Євген Чолій закликав президента Польщі Анджея Дуду переглянути нещодавні поправки до Закону про Інститут національної пам'яті (ІНП) – Комісію з розслідування злочинів проти польського народу в інтересах українського і польського народів та миру і безпеки в регіоні.

Про це йдеться у відкритому листі, опублікованому на офіційному сайті СКУ.

"Світовий конгрес українців твердо вірить, що демократичні переваги досліджень, освіти та відкритого діалогу є основою для примирення та єдності між польським і українським народами та закликає польські владні структури переглянути це законодавство", - закликав Євген Чолій.

У листі від 16 лютого 2018 р. Чолій висловив стурбованість з боку СКУ та 20-мільйонної української діаспори, яку він представляє, включно й понад один мільйон українців у Польщі, щодо законодавства, яке спершу було прийнято Сеймом та Сенатом Республіки Польща, а пізніше, 6 лютого 2018 р., було підписано і набуло сили закону. Президент СКУ висловив побоювання, що нове законодавство, розширюючи повноваження ІНП, буде підживлювати ненависть і ворожнечу між польським та українським народами та, в свою чергу, підтримувати наполегливі зусилля Російської Федерації послабити зв’язок, який існує між двома народами та перешкоджає її просуванню на Захід через європейську землю.

Є.Чолій також наголосив на підтримці з боку СКУ заяви Верховної Ради України у відповідь на нове законодавство, яка категорично відкидає політику подвійних стандартів та нав’язування ідеї колективної відповідальності українського народу, а також польські спроби прирівняти дії усіх борців за незалежність України до злочинів двох тоталітарних режимів ХХ століття – нацистського та комуністичного.

Як повідомляв Укрінформ, польський парламент проголосував за зміни до закону про ІНП 1 лютого, а 6 лютого його підписав президент Польщі Анджей Дуда, одночасно направивши його до Конституційного суду. Дуда повідомив, що направляє закон для того, щоб КС оцінив, чи закон не суперечить статті Конституції про свободу висловлювань, й оцінив положення карного характеру, що випливають із цього закону.

Законом, зокрема, передбачається кримінальне переслідування за заперечення злочинів, скоєних “українськими націоналістами” проти громадян Польщі в роки Другої світової війни. Під час зустрічі в п'ятницю у Варшаві з польським колегою Пьотром Глінським віце-прем'єр-міністр Павло Розенко зазначив, що положення закону у такій версії можуть негативно вплинути на українсько-польські відносини й особливо на ситуацію трудових мігрантів з України, які перебувають в Польщі. 

Положення закону викликали також протести в Ізраїлі. Єрусалим найбільше хвилює положення про запровадження кримінального переслідування для всіх, у тому числі й іноземців, хто приписує польському народові відповідальність за злочини нацистів у роки Другої світової війни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-