Стрічку про Сенцова показали на московському фестивалі

Стрічку про Сенцова показали на московському фестивалі

Укрінформ
Кінофестиваль "Артдокфест" відкрився в Москві прем'єрним показом у РФ фільму Аскольда Курова "Процес" про "справу Сенцова". В ході нього відбулися акції на підтримку українського кінорежисера.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Я вдячний Віталію (Манському, керівнику "Артдокфесту" - ред.) і захоплююся його сміливістю. До останнього дня не було впевненості, що у нас все вийде. Організувати показ було дуже складно. Дирекція кінотеатру "Каро Жовтень" (знаходиться на Арбаті в центрі Москви - ред.) погодилася на показ фільму тільки за умови, що квитки не продаватимуться, прийдуть люди на запрошення - щоб не було провокацій", - розповів Куров.

Після показу відбулося традиційне для "Артдокфесту" обговорення. На запитання глядачів відповіли Аскольд Куров, один з продюсерів фільму естонець Макс Туула і правозахисниця Марія Альохіна (Pussy Riot), яка прочитала листа Олега, надісланого їй з Лабитнангі. Модератором спілкування став Віталій Манський.

Перед показом фільму, а також після нього всі бажаючі могли взяти листівки з портретом Сенцова і реквізитами, за якими можна надіслати допомогу йому і його сім'ї. Роздавали також листівки з видом Криму і вже надрукованою адресою Сенцова в ВК-8 у місті Лабитнангі. За словами Курова, сам Сенцов про те, що "Процес" став фільмом відкриття московського фестивалю, поки що не знає.

Цього року в програмі "Артдокфесту" 137 картин. Окремої програми, присвяченої Україні (як було минулого року) немає, проте фільмів, що так чи інакше її стосуються, багато, як мінімум два десятки. Одна робота - стрічка українського режисера Євгена Титаренка "Війна заради Миру" - викликала дуже пильну увагу російської влади: віце-спікер Держдуми РФ вимагав від генпрокуратури Росії перевірити картину про українських добровольців "на відповідність законодавству РФ". У результаті президент "Артдокфесту" Манський прийняв рішення перенести показ фільму на "нейтральну територію" - в Чеський Центр у Москві (Czech Center Moscow).

Показ "Процесу" на відкритті "Артдокфесту" в Москві - російська прем'єра картини, яку вже встигли показати у багатьох країнах світу. Вперше її побачив світ ще в лютому 2017 року на найбільшому кінофестивалі Берлінале, ставши там однією з ключових подій.

"Артдокфест" - фестиваль документального кіно, який вважається найбільшим у РФ за кількістю фільмів, сеансів і за обсягами ділової програми. У Росії він проходить у 11-й раз. Майданчики фестивалю знаходяться відразу в трьох містах. Окрім Москви, це ще Петербург і Єкатеринбург. Фестиваль завершує роботу  наступного вівторка. У вересні-жовтні проходив зарубіжний варіант "Артдокфесту" - у Ризі.

Керівник фестивалю - знаменитий режисер-документаліст Віталій Манський, родом зі Львова. Після початку війни в 2014 році переїхав на постійне місце проживання і роботи в Ригу. Зняв документальний фільм "Рідні" про свою сім'ю на тлі агресії, що розгортається. Прем'єра документального фільму «Рідні» відбулася у рамках Міжнародного кінофестивалю в Карлових Варах у 2016 році. Потім фільм побував на міжнародних кінофестивалях у Канаді, Латвії, Естонії, Нідерландах, Німеччині, Великобританії, Бразилії. В Україні прем'єра відбулася 2 лютого 2017 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-