Автор книги про Голодомор отримала престижну премію Фундації Антоновичів

Автор книги про Голодомор отримала престижну премію Фундації Антоновичів

Фото
Укрінформ
Американська журналістка, публіцист і лауреат Пулітцерівської премії Енн Еплбаум отримала престижну премію Фундації Омеляна й Тетяни Антоновичів.

Церемонія нагородження відбулася в суботу в Посольстві України в Вашингтоні, передає власний кореспондент Укрінформу.

"Насправді, мало хто з нас має можливість відчувати біль інших людей та розповідати про це. Я думаю, що Енн Еплбаум – одна з небагатьох, яка є носієм цього таланту", - зазначив член номінаційного комітету Фундації (який визначає переможців) директор Українського наукового інституту Гарвардського університету професор Сергій Плохій.

Читайте також: В одному з канадських міст з'явився банер, присвячений Голодомору

Він підкреслив, що головну роль у присудженні нагороди Енн Еплбаум відіграло "висвітлення нею історичних подій в Україні й процесів, які відбуваються зараз у міжнародній пресі, а також, що головним орієнтиром в її історичних працях залишається пошук правди".

Енн Еплбаум є автором таких книг як "Гулаг", "Залізна завіса" та "Червоний голод". Остання, яка розповідає про Голодомор в Україні, побачила світ цієї осені, втім Фундація прийняла рішення про нагороду ще до виходу цієї монографії.

"Існує відносно невелика кількість людей, яка могла би говорити професійно про ці події, передавати факти широкій публіці так, щоб це викликало довіру й розуміння. Енн Еплбаум – одна з небагатьох авторів цієї вищої ліги", - зауважив професор Плохій.

Читайте також: Книжку "Олег Сенцов" перекладуть англійською

За словами президента Фундації Омеляна й Тетяни Антоновичів, доктора Ігоря Воєвідки, премія має також грошовий еквівалент у розмірі $10 тис., але найважливіше – це визнання літераторів, журналістів, науковців і дослідників, які зробили значний внесок в українознавство.

"Таких людей є чимало, і часом буває важко визначити найбільш достойних", - зізнався Укрінформу доктор Воєвідка.

Читайте також: У Фінляндії відбудеться вечір пам'яті жертв Голодомору

Серед лауреатів премії Фундації, які визначаються з 1981 року – Василь Стус, Ліна Костенко, Іван Драч, Збігнев Бжезинський, В'ячеслав Брюховецький, Юрій Андрухович, Дмитро Павличко, Оксана Забужко, Тімоті Снайдер та багато інших видатних особистостей.

Сама ж Енн Еплбаум розповіла Укрінформу, що вона "дуже рада опинитися в одній компанії з такими видатними письменниками й науковцями". Вона також підкреслила, що вважає вагомим те, що українська діаспора фінансує Український науковий інститут у Гарварді, а також українські інституції в США, Канаді та інших країнах.

Енн повідомила, що невдовзі збирається відвідати Україну, де презентує свою нову книгу "Червоний голод".

"Це буде презентація української редакції книги. Вона пройде в Києві в листопаді", - зауважила Еплбаум.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-