Діаспора США пересилає приватні бібліотеки емігрантів в Україну

Діаспора США пересилає приватні бібліотеки емігрантів в Україну

Укрінформ
Українська діаспора в США пересилає книги з приватних зібрань емігрантів в Україну.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

"Книги політичної української еміграції, зокрема й ті, які вони з собою забрали з батьківщини, повертаються в Україну. Їхні діти та онуки передають зі США приватні бібліотеки своїх батьків, дідусів чи бабусь", - йдеться у повідомленні.

На сьогодні вже прийшли десятки посилок з книгами українською, англійською, а також італійською, французькою, німецькою, португальською мовами зі США. Близько двохсот книг волонтери описали і формують каталог, який буде доступний в інтернеті.

Ідея з книгами належить американцю українського походження, книгомана Петра П’ясецького. Він разом із львівським однодумцем Андрієм Салюком створили проект "Порятунок друкованої (книжкової) культурної спадщини", завдяки якому книги емігрантів не опиняться на смітті та будуть радувати читача в Україні.

Наразі цей проект охопив лише представників української діаспори в США. Однак волонтери закликають і українців Канади, Австралії, Бразилії не викидати збірки своїх батьків, а надсилати в Україну. Бо чимало з книжок, які зберегли українці за кордоном, не відомі для українців в Україні.

Відомо, що третя хвиля еміграції українців на Захід у 1940-1950-х роках охопила переважно інтелігенцію. Саме ці люди зберегли за кордоном українську мову, культуру, створили українські організації, зібрали цікаві бібліотеки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-