У Франції помер відомий український історик Володимир Косик

У Франції помер відомий український історик Володимир Косик

Укрінформ
12 червня в Парижі помер український історик, фахівець з історії французько-українських взаємин, історії УНР та історії України періоду Другої світової війни Володимир Косик на 92-му році життя.

Про це повідомив голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович на своїй сторінці у Facebook.

"Помер один зі співзасновників Центру досліджень визвольного руху та автор перших фундаментальних праць з історії Організації українських націоналістів під час Другої світової війни професор Володимир Косик", - написав він.

Його книга "Україна і Німеччина у Другій світовій війні" стала справжнім історіографічним криголамом, який зруйнував радянську модель "Україна у Великій вітчизняній війні". А потім, ще були 4 томи німецьких документів про антинацистську боротьбу ОУН, пише Центр досліджень визвольного руху. 

Володимир Косик народився в селі Вацевичі біля Дрогобича на Львівщині в бідній селянській родині. Під час Другої світової війни був учасником підпілля ОУН. Під кінець війни був вивезений на примусові роботи до Східної Німеччини, звідки у вересні 1946 р. перейшов до Західної Німеччини, окупованої англо-американськими та французькими військами.

З 1948 року він жив у Франції. Працював на фабриці, у вільний час займався науковою діяльністю. Навчався в Українському вільному університеті в Мюнхені, потім у Сорбонні та в Інституті історії сучасних міжнародних взаємин.

Був засновником і редактором франкомовного журналу "Європейський Схід". Брав активну участь у громадському житті української діаспори Франції. У 1961 році його обрали головою "Об'єднання українців у Франції".

У 1960-1980-их роках читав лекції з історії України в Українському вільному університеті в Мюнхені, а також у Національному інституті східних мов і цивілізацій університету Париж-3.

З 1992 року часто відвідував Україну, читав спецкурси з історії України в багатьох університетах України - Київ, Івано-Франківськ, Тернопіль, Дрогобич. З 2000 року обіймав посаду професора Львівського національного університету ім. Івана Франка, читав лекції з історії України в цьому університеті.

Фото: cdvr.org.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-