Світова прем’єра проєкту «Музична подяка лікарям» відбудеться в Україні

Світова прем’єра проєкту «Музична подяка лікарям» відбудеться в Україні

Фото
Укрінформ
Світова прем’єра міжнародного проєкту «Музична подяка лікарям» (за підтримки ВООЗ та ЮНЕСКО) відбудеться в Україні.

Про це Укрінформу повідомив автор проєкту артист ЮНЕСКО в ім’я миру Герман Макаренко.

«Ми прагнемо висловити вдячність лікарям усього світу за мужність та самовідданість, підкреслити солідарність у подоланні глобального виклику пандемії COVID-19. Виконавці представлять музику всіх континентів, декілька світових прем’єр українських та іноземних композиторів, передбачена участь артистів ЮНЕСКО з багатьох країн, поєднання онлайн та офлайн форматів», - сказав Макаренко.

Він уточнив, що проєкт відбудеться під патронатом ЮНЕСКО, за підтримки ВООЗ та Українського культурного фонду.

Читайте також: Ляшко: Медична система готова реагувати на виклик нової хвилі Delta-штаму

Зазначається, що вже розпочались репетиції, а концерт-презентація міжнародного проєкту відбудеться у вересні – глядацьку залу заповнять саме українські медики. Створений у підсумку аудіовізуальний продукт буде розміщено на онлайн-платформі у вільному доступі, його побачать лікарі усього світу.

Заступник генерального директора ЮНЕСКО Едуард Фірмін Матоко наголосив, що створений аудіовізуальний контент в рамках проєкту стане частиною глобального руху «Resili Art», започаткованого ЮНЕСКО.

Світова прем’єра проєкту «Музична подяка лікарям» відбудеться в Україні

У програмі представлені по кілька творів кожного континенту. Зокрема, відбудеться світова прем’єра гімну «Шлях надії» французького композитора П’єра Себо, в основі якого образ однойменної скульптури посла доброї волі ЮНЕСКО Хедви Сер.

Читайте також: ВООЗ на Буковині відстежує, хто контактував з хворими на COVID-19

Також проєкт продемонструє принципово новий формат – колаборацію онлайну та офлайну, що відповідає викликам, пов’язаним з COVID-19. Так, в режимі реального часу турецький композитор Кудсі Ергунер виконуватиме інструментальну партію, яка транслюватиметься онлайн на великий екран, водночас у концертній залі акомпануватиме йому оркестр Kyiv Classic. Символічно, що музиканти одночасно виконуватимуть цю композицію, перебуваючи в різних країнах. Ще одним прикладом міжкультурного діалогу стане прем’єра твору «Africa forever» українського композитора Артема Рощенка, який написано з використанням музичного фольклору народів центральної Африки та пігмеїв.

Це вже не перша творча співпраця Артистів ЮНЕСКО в ім’я миру з різних країн, яка отримала новий поштовх під час пандемії. Автор проєкту Макаренко сподівається, що така глобальна синергія музикантів та вокалістів, багатожанровість музичної програми, де поряд з класикою і джазом комфортно співіснуватимуть фольк і сучасні композиції, сприятиме культурному різноманіттю, поширюватиме та розвиватиме міжкультурний діалог, ідеї гуманізму.

Як повідомлялося, у 2020 році українські музиканти ініціювали глобальний проєкт «Мистецтво проти пандемії», який підтримано в ЮНЕСКО як прояв міжнародної солідарності. Автором ініціативи виступив маестро Герман Макаренко, до якого приєднались митці з Франції, Японії, Туреччини, Південної Кореї, Грузії та інших країн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-