В Україні проведуть дослідження кіноосвіти через брак професіоналів

В Україні проведуть дослідження кіноосвіти через брак професіоналів

Укрінформ
Асоціація кіноіндустрії України разом із Центром "Соціальні індикатори" за підтримки Українського культурного фонду розпочали комплексне дослідження української системи кіноосвіти.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Держкіно.

«Щороку профільні навчальні заклади випускають більше тисячі молодих фахівців за 53 освітніми програмами аудіовізуального мистецтва та виробництва. Однак в індустрії відчутний брак професіоналів, зокрема, молодих фахівців, що мають не лише теоретичні, а й практичні знання та професійні компетенції, які відповідають актуальним потребам ринку, що підтверджують представники галузі», - ідеться в повідомленні.

Як зазначається, метою дослідження є встановити розбіжності між потребами ринку та обсягом підготовки фахівців за існуючими освітніми програмами в галузі кіно. Результати, які планується оприлюднити на кінець вересня 2021 року, будуть використані для оновлення змісту програм у профільних навчальних закладах у співпраці з Міністерством культури та інформаційної політики та Міністерством освіти і науки.

«Асоціація кіноіндустрії України достатньо довго займається освітніми програмами і привозить різні міжнародні воркшопи до України, заповнюючи пробіли неформальної освіти. В процесі ми перетиналися з представниками формальної освіти і виявили існування розбіжності між нашими уявленнями про ринок і тим, яких спеціалістів і як саме треба готувати. Щоб це спілкування було більш продуктивним та ефективним для всіх зацікавлених сторін – представників формальної освіти, студентів, нас як частини індустрії – ми і вирішили провести дослідження. Щоб усі ми спиралися не на суб’єктивні дані та уявлення, а на статистичну інформацію, і змогли робити спільні проєкти з представниками формальної освіти на основі цих показників», - коментує голова АКУ Дмитро Суханов.

Читайте також: Українці можуть долучитися до дискусії щодо держпідтримки кіно - куди писати

Водночас ініціатори наголосили, що дефіцит якісно підготовлених професіоналів, зокрема, через недостатній рівень володіння англійською, призводить до обмеження можливостей міжнародної співпраці та стримує розвиток національної індустрії. Своєю чергою дефіцит кадрів призводить до збільшення попиту на досвідчених фахівців, зростання вартості їхніх послуг та втрати Україною одного з конкурентних факторів, вартості виробництва, у порівнянні з іншими країнами Європи.

«Успіх фільму або серіалу на 50% складається з ідеї і відмінно написаного сценарію. В усьому світі продюсери полюють за сценаріями. В Україні ж у Класифікаторі професій навіть не існує професії "сценарист", немає навчальних програм і не готують фахівців. Українська кіноіндустрія потребує якнайшвидшого оновлення навчальних програм та поповнення фахівцями практично всіх кінопрофесій. І я впевнена, що наше аналітичне дослідження покаже реальну ситуацію, і надалі на основі нашого звіту буде вироблено Стратегію розвитку кіноосвіти в Україні», - зазначає експертка проєкту, продюсерка компанії PSB films Белла Терзі.

Читайте також: Президент призначив молодим діячам кіно гранти на понад три мільйони

Як уточнили в АКУ, протягом реалізації проєкту планується провести комплексне опитування представників кіногалузі: роботодавців з різних секторів індустрії, представників закладів вищої та фахової передвищої освіти, студентів випускних курсів та фахівців, які нещодавно завершили навчання. Бажаючих взяти участь в опитуванні просять заповнити анкету за посиланням.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-