Музей, костел і палац: Львівщина пропонує об’єкти до «Великої реставрації»

Музей, костел і палац: Львівщина пропонує об’єкти до «Великої реставрації»

Укрінформ
Львівщина запропонувала чотири об’єкти до другого відбору проєктів президентської програми «Велика реставрація». Це пам’ятки, які перебувають у комунальній власності.

Як передає Укрінформ, про це 26 липня повідомили в Департаменті архітектури та розвитку містобудування Львівської ОДА.

Зазначається, що серед запропонованих об’єктів: реставрація експозиційних залів музею історії релігії на пл. Музейній у Львові; ремонтно-реставраційні роботи пам’ятки архітектури національного значення - колишнього костелу Магдалини на вул. С. Бандери у Львові; ремонтно-реставраційні роботи сходової клітки пам’ятки архітектури XX ст. будинку страхового товариства «Дністер» на вул. Руській у Львові (Перша міська поліклініка) та ремонтно-реставраційні роботи фасадів пам'ятки архітектури місцевого значення - Палацу (музей «Дрогобиччина») на вул. Т. Шевченка у Дрогобичі.

За словами директорки департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОДА Олени Василько, Міністерство культури та інформаційної політики, внісши відповідні зміни до бюджету, матиме можливість фінансувати об'єкти комунальної форми власності в межах президентської програми «Велика Реставрація». «Думаю, від області їх (об'єкти) відберуть не багато, максимум два. Але й це є важливо, що держава нарешті за багато років готова фінансувати реставрацію спадщини, навіть тієї, яка є в комунальній власності», - підкреслила Василько.

В ОДА нагадали, що Львівщина наразі має отримати третину коштів програми «Велика реставрація», які передбачено для фінансування на цей рік. У 2021 році планують відновлення 22 пам’яток культурної спадщини в Україні на суму 399 млн грн. З них 4 об’єкти - на суму 132,5 млн грн (понад 33%) від загальних коштів програми має отримати Львівська область. Фінансування передбачено для Олеського, Жовківського, Підгорецького замків та реставрації театру імені Марії Заньковецької у Львові.

Читайте також: Ткаченко перевірив, як реставрують «Софію Київську»

Як повідомлялося, програма «Велика реставрація» розрахована на 2021-2023 роки та має на меті перетворити об'єкти матеріальної культурної спадщини на один з основних ресурсів розвитку України, зробити їх туристичними магнітами.

Реалізацію та координацію програми «Велика реставрація» здійснює Міністерство культури та інформаційної політики України.

Фото: loda.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-