Україна на Венеційському кінофестивалі буде представлена трьома фільмами

Україна на Венеційському кінофестивалі буде представлена трьома фільмами

Укрінформ
На Венеційському кінофестивалі, що відбудеться 1 - 11 вересня, Україна буде представлена трьома фільмами.

Як передає Укрінформ, про це у Телеграмі повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

«Чудові новини з Венеційського кінофестивалю. Там одразу трьома фільмами представлена Україна. Світова прем’єра фільму «Відблиск» Валентина Васяновича відбудеться в основному конкурсі. А «Носоріг» Олега Сенцова та «Цензорка» Петера Керекеша – у конкурсній програмі «Горизонти», - написав Ткаченко.

Він зауважив, що фільми створені за підтримки Державного агентства України з питань кіно та Міністерства культури та інформаційної політики.

Читайте також: Фільмом "Погані дороги" про Донбас зацікавились дистриб’ютори зі США – продюсер

Як додає пресслужба Держкіно, новий фільм Васяновича «Відблиск» увійшов до основної конкурсної програми і позмагається за головну нагороду фестивалю – «Золотого лева». У стрічці йдеться про лікаря-добровольця, який після повернення з полону намагається пристосуватися до мирного життя. Він спілкується з колишньою дружиною і своєю 12-річною донькою, яка також травмована через смерть близької людини на війні.

Продюсери фільму - Валентин Васянович, Ія Мислицька, Володимир Яценко та Анна Соболевська. Виробництво - кінопродакшн «Арсенал філмс» за участю ForeFilms та фінансової підтримки Держкіно.

Читайте також: Фонд Eurimages частково профінансує зйомки фільмів «Спас» і «Носоріг»

У пресслужбі нагадали, що робота над фільмом «Носоріг», прем’єра якого відбудеться в конкурсній програмі «Горизонти», почалася ще 2012 року, проте була призупинена через незаконний арешт Олега Сенцова російськими спецслужбами у 2014 році та подальше його ув’язнення. Після звільнення режисера у 2019 році роботу над проєктом відновили.

Зйомки «Носорога» відбувалися в Кривому Розі, Львові та Києві й завершилися в грудні 2020 року. Головні ролі виконали Сергій Філімонов, Євген Черніков, Євген Григор'єв та Аліна Зевакова. Історія фільму заснована на реальних подіях 1990-х в Україні. Головний герой на прізвисько Носоріг потрапляє до кримінального світу і починає свій кривавий шлях, який приведе його зовсім не туди, куди він очікував. «Носоріг» створений у копродукції України («Артхаус Трафік», «Край кінема»), Польщі (Apple Film Production) та Німеччини (Ma.ja.de). Генеральні продюсери - Денис Іванов і Олег Сенцов. Створення фільму підтримано Міністерством культури та інформаційної політики, Держкіно, фондом EURIMAGES, Польським кіноінститутом та німецьким кінофондом Medienboard Berlin-Brandenburg.

Читайте також: Українські фільми знову не потрапили в шортлист «Оскара»

Стрічка «Цензорка» Петера Керекеша спільного виробництва Словаччини, Чехії та України також увійшла до конкурсної програми «Горизонти». ​​Картина розповідає історію молодої жінки Лесі, яку було засуджено до ув'язнення в одній із виправних установ Одеси. Вона щойно народила первістка і потрапила у світ, населений лише жінками: ув'язненими, медсестрами та наглядачками, жінками різного віку, дружинами та вдовами, дочками, сестрами, вагітними та жінками з дітьми. Якби не колір уніформи, іноді важко було б сказати, хто є хто.

Українськими продюсерами стали Денис Іванов і кінокомпанія «Артхаус Трафік» за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики.

Як зазначили у пресслужбі, ще одна стрічка, яка створюється за підтримки Держкіно, братиме участь у кіноринку Venice Production Bridge 78-го Венеційського кінофестивалю. Раніше було оголошено, що кінопроєкт режисера Дмитра Сухолиткого-Собчука «Памфір», що перебуває на стадії постпродакшну, став одним із 30 проєктів ігрових фільмів з усього світу, які відібрали до участі у відомому кіноринку Venice Production Bridge Венеційського кінофестивалю.

Венеційський кінофестиваль - один із найстаріших та найпрестижніших кінофестивалів світу. У 2019 році перемогу у конкурсі «Горизонти» здобув український фільм «Атлантида» Валентина Васяновича, у 2020 році стрічка Наталі Ворожбит «Погані дороги» отримала нагороду Verona Film Club Award у паралельній програмі Венеційського кінофестивалю «Тиждень критики».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-