26 липня: народний календар і астровісник

26 липня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Собор святого архангела Гавриїла; дізнаємось, чому головною стравою була гречана каша і хто вважався володарем блискавки

Собор святого архангела Гавриїла відзначається Церквою двічі на рік: 8 квітня, на другий день після Благовіщення, а вдруге – сьогодні.

Гавриїл перекладається як «Божа твердиня», «фортеця Божа». Саме цей архангел сповістив Діву Марію про народження Ісуса Христа. На іконах його зображають з райською гілочкою, яку він приніс Діві Марії або з ліхтарем у правій і дзеркалом у лівій руці.

Побутувала думка, що архангел є володарем блискавки :«Ілля володар грому, а Гаврило – блискавки», тому українці намагалися усіляко його задобрити, «щоб блискавкою не спалив хати».

Цей день отримав назви Гавриїл, Гаврилов день, Гаврило літній і  вважався серединою літа.

А ще 26 липня  намагалися  відвідати друзів, родичів і прийняти гостей. Головною стравою  була гречана каша– треба було з’їсти хоча б ложку, щоб привернути удачу і здоров’я.

Іменинники: Гавриїл, Маркіян, Степан, Юліан, Антон.

16-17-й місячний день. Місяць у знаку Риби. Напрочуд світлий і дуже спокійний день, навіть якщо вас хтось образив, ні в якому разі не відповідайте і постарайтеся зберегти внутрішню рівновагу

День тижня - понеділок. Сьогодні можна позбутися  депресії та неприємних спогадів.

За даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1907 році: +9,7°С, а найтеплішим у 1936-му: +35,5°С .

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-