23 липня: народний календар і астровісник

23 липня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Святого Антонія Печерського; спостерігаємо за громом і створюємо гарний настрій

Православна церква цього дня вшановує пам’ять преподобного Антонія Печерського, першозачинателя вітчизняної чернечої традиції. Саме він є засновником Києво-Печерської лаври.

Народився майбутній святий у 983 році в містечку Любечі на Чернігівщині. У юнацькі роки Антипа (його світське ім’я) викопав печеру, в якій на самоті молився. Щоб побачити місця, де жив Ісус Христос, відправився до Палестини, а на зворотньому шляху відвідав Афон, де прийняв чернечий постриг і отримав ім’я Антоній. Але згодом повернувся до Києва, щоб нести слово Боже на батьківщині. Біля печери, яку він викопав за містом, почали оселятися інші відлюдники. На прохання ченця тодішній київський князь віддав монахам гору, де вони мешкали, під монастир. Спершу тут було споруджено дерев’яну церкву. Так почалася історія Києво-Печерського монастиря. Ще одну обитель Антоній започаткував у Чернігові.

Іменем Антонія названі Ближні (Антонієві) печери Києво-Печерської лаври і печери чернігівського Троїцько-Іллінського монастиря. Вважається, що Антоній міг зцілювати хворих і передбачати різні події.

В народі Антонія Печерського називали Громовержцем, отже і прикмети цього дня пов’язані насамперед із громовицею.

Якщо вночі 23 липня розпочалася гроза – буде гарна погода. Якщо 23 липня припадає на п'ятницю або середу, і в цей день гримить – значить, риба буде добре ловитися. Різкий грім на Антонія –  буде невеликий дощ, розлогий – чекай зливи.

А ще 23 липня ходили до водойм зі стоячою водою і спостерігали за ряскою. Вважали, що велика кількість ряски віщує удачу та благополучне завершення року.

23 липня сприятливий день для подорожей. А ще в цей день треба добре помитися і одягти все чисте і охайне – відчуєте прилив сил і створите собі гарний настрій.

Іменинники - Олександр, Антон, Георгій, Леонтій, Петро.

13-14-й місячний день. Місяць у знаку Козеріг. День самоаналізу. Якщо вдасться розібрати свої помилки і зробити правильні висновки, то у вас з'явиться реальна можливість підвищити свій авторитет.

День тижня - п'ятниця. Цей день знаходиться під егідою Венери, він здавна вважався жіночим. Дівчатам і жінкам належало не завантажувати себе справами.

А ще в п'ятницю найкраще підбивати підсумки робочого тижня і звільнятися від усього непотрібного.

За даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1904 році: +5,8°С, а найтеплішим у 2001-му: +34,8°С.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-